Hendrik Bogaert wil grote schoonmaak bij poetsdiensten
23-10-2012
Een nieuw op te richten dienst Fedoclean moet orde scheppen in de organisatie van poetsdiensten en onderhoudscontracten bij de verschillende FOD’s en POD’s. De Ministerraad keurde gisteren het voorstel van Hendrik Bogaert daarvoor goed.
De federale overheid stelt in haar verschillende diensten meer dan 2.000 voor de overgrote meerderheid contractuele personeelsleden (1.567 voltijdse equivalenten) te werk die gebouwen in het hele land poetsen. De loonkost daarvoor bedraagt ongeveer 48 miljoen euro. Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende onderhoudscontracten afgesloten met firma’s uit de private sector voor ongeveer 23 miljoen euro.
Het systeem lijkt op veel plaatsen efficiënter georganiseerd te kunnen worden. In eenzelfde gebouw – soms zelfs op dezelfde verdieping - zijn soms meerdere poetsploegen aan het werk van verschillende diensten. Er wordt ook meestal gewerkt tijdens de kantooruren wat het werk bemoeilijkt en vertraagt. Onder andere daardoor ligt het rendement per m2 oppervlakte te laag: gemiddeld 127m2 per uur tegenover 325m2 in de privésector.
De kwaliteit van de geleverde arbeid verschilt ook vaak omdat er geen eenduidige normen worden opgelegd. De te kleine poetsploegen staan onder een hoge werkdruk. Van zodra er één iemand afwezig is, kan de continuïteit vaak niet gegarandeerd worden.
Fedoclean moet stapsgewijs alle poetspersoneel samenbrengen en alle contracten met privéfirma’s centraliseren. De doelstellingen zijn duidelijk:
ð een betere opleiding en opvolging van het personeel
ð betere werkverdeling voor het personeel, onder andere door buiten kantooruren te werken
ð toename van de productiviteit
ð dezelfde kwaliteitsnormen halen als in de privésector
ð schaalvoordelen voor de aankoop van producten
Hendrik Bogaert start dit project op binnen de FOD P&O. Als eerste zullen de federale gebouwen op het Brussels grondgebied in het project worden aangepakt.
Hendrik Bogaert: “Om onze begroting op orde te houden, moet de overheid in de eerste plaats zelf kijken waar ze kan besparen. Dit project is een voorbeeld van hoe dat moet: verspilling van middelen vermijden door diensten beter te organiseren.”