Een samenleving waarin iedereen mee is, betekent dat je de gemeenschap centraal stelt. Onze burgemeesters,
schepenen, ministers en parlementsleden staan samen met de administratie ten dienste van de bevolking. Ze tonen
zich verantwoordelijk, dienstbaar en bewust van een eerlijke, politieke ethiek. Door te luisteren en te verbinden,
door te dialogeren en iniatieven te nemen, helpen ze een samenleving te maken van en voor alle mensen.
We zijn ervan overtuigd dat sterke lokale besturen het kloppend hart vormen van Vlaanderen. Onze burgemeesters en schepenen krijgen dan ook een belangrijke stem. Toch hoort een overheid zich elke dag opnieuw af te vragen waar ze
nog efficiënter kan worden, hoe ze het beleid dat ze uitstippelt nog beter kan uitvoeren én hoe ze dichter bij de burger
kan staan. Dat doen ze door samen te werken met verenigingen, sociale organisaties en ondernemingen. We gaan dus niet voor een superstaat die alles regelt, maar evenmin voor de mini-overheid die alles aan het individu overlaat. De Weg Vooruit is er een waarin bestuur en bevolking de samenleving samen vorm geven. Lijsttrekkers Pieter De Crem en Hendrik Bogaert vertellen er meer over.
& Welke rol spelen burgers, ondernemingen en het middenveld in besluitvorming?
Pieter: “Burgers, ondernemingen en het maatschappelijk middenveld zijn de essentie van een leefgemeenschap, ongeacht
of je spreekt over het lokale dan wel bovenlokale niveau. Ze zijn niet alleen het maatschappelijk, cultureel als economisch
bindmiddel van een leefgemeenschap, maar zorgen ook voor het noodzakelijk draagvlak voor een bestuur om beleid te kunnen ontwikkelen en uit te voeren. Burgers, ondernemingen en het middenveld zijn immers vaak specialist in de materie waarmee ze bezig zijn terwijl beleidsmakers veeleer ‘generalisten’ zijn die vanuit een helikopterzicht moeten trachten die verschillende schakels met elkaar te verbinden, en dat in functie van wat het ‘algemeen belang’ heet.”
& Lokale besturen evolueren vandaag mee met de digitale en moderne tij den. Jullie waren in Aalter de eerste ‘smart city’. Wat houdt dit juist in?
Pieter: “Ik beschouw het concept ‘smart city’ niet als een doel op zich maar als een middel om de burger beter en efficiënter te dienen en om op die manier de relatie tussen burgers, bedrijven en organisaties, en de bestuurlijke overheid te versterken.
Dat moet zijn weerslag hebben op zowel het gebied van wonen, werken, ontspannen en veiligheid. Eind 2016 is Aalter een meerjarige samenwerking gestart met TomorrowLab en Living Tomorrow. Die samenwerking beoogde een gemeenschappelijke toekomstvisie te vertalen naar concrete pilootprojecten die als ‘best practices’ kunnen aangewend worden door andere steden en gemeenten. Een cruciale rol daarin is weggelegd voor onze lokale bedrijfsincubator (IncubAalter) waarin jonge, pas afgestudeerden hun kennis meteen kunnen concretiseren in tastbare projecten. Dat is een win-win-situatie: we brengen werkzoekenden en bedrijven samen, houden mensen in onze eigen regio en kunnen tastbare resultaten neerleggen,
bijvoorbeeld door in Aalter nu al 1/3 van onze energiebehoefte te halen uit hernieuwbare energie.”
& Met welke ambities trek je naar de verkiezingen?
Pieter: “Met dezelfde ambitie van altijd: een goed resultaat neerzetten voor onze partij. Onze partij heeft – en dat meen ik echt – het prachtigste verhaal van allemaal. Sinds 1945 geldt ons partijmotto: ‘Omdat mensen belangrijk zijn’. Zo eenvoudig is en blijft het ook vandaag. Uiteindelijk tellen voor mensen vooral de dagelijkse zaken: zorgen dat ze een dak boven hun hoofd hebben, dat ze gezond zijn, hun gezin kunnen onderhouden, hun kinderen veilig op school krijgen, zonder te veel files op hun werk geraken, daar een job doen die ze graag doen en dat aan een eerlijk loon waarmee ze in het weekend eens naar de voetbal of op restaurant kunnen gaan. Als CD&V bieden wij dat totaalpakket aan vanuit het besef dat het leven niet zwart-wit is: soms is het leven wat meer zus en soms wat meer zo. Maar zelden is het helemaal zwart of helemaal wit.”& Een betrokken overheid die zo dicht mogelijk bij de mensen wil besturen, moet ook de betrokkenheid van mensen, middenveld en ondernemingen vergroten. Kan je het belang hiervan toelichten?
Hendrik: “Ik geloof in de kleinschaligheid van bestuur voor de gemeenten. Een stad is natuurlijk een stad en daarom vaak veel groter, daar spelen andere zaken mee. Maar in een gemeente is de beste garantie dat het bestuur en de mensen dicht bij elkaar staan. Hoe groter de bestuurseenheid, hoe moeilijker om persoonlijk contact te houden. Een burgemeester van een iets kleinere gemeente kan gemakkelijker de inwoners, bedrijfsleiders en de verantwoordelijken in de verenigingen persoonlijk kennen.
Besturen kunnen vlot samenwerken doordat ze meer dan vroeger digitaal verbonden zijn. Zo kunnen ook de kosten laag gehouden worden. Belangrijke expertise kan voor bijvoorbeeld een dag per week of per maand ingehuurd worden.”
& Inwoners willen vandaag kunnen participeren in het beleid. Hoe kij k je naar die overlegcultuur?
Hendrik: “Het is een zeer positief gegeven dat mensen willen deelnemen aan de besluitvorming. Dit kan in de meeste gemeenten binnen adviesraden die vaak een belangrijke raadgevende stem hebben. Hun advies moet serieus worden genomen. Uiteindelijk moet de gemeenteraad wel zelf beslissen. De leden ervan hebben risico genomen door zich aan het oordeel van de kiezer voor te leggen. Maar niet alleen kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen mogen natuurlijk hun inbreng doen. Ik heb gemerkt
dat bijzonder veel goede ideeën uit de adviesraden komen. Vaak worden die ook snel overgenomen door wakkere raadsleden.”
& Welke uitdagingen kent de overheid en moeten aangepakt worden?
Hendrik: “De overheid is de eerste vertegenwoordiger van de samenleving ten aanzien van de burger. Ze heeft een belangrijke
rol maar moet ook de verenigingen hun activiteiten laten organiseren.
Er is een goed evenwicht nodig tussen gemeenteactiviteiten en activiteiten georganiseerd door de verenigingen. Het is goed dat de gemeenten en steden de infrastructuur aanbieden, maar dat de verenigingen toch nog volop hun kansen krijgen om zelf activiteiten te organiseren. De gemeente kan hen wel meer dan vandaag financieel steunen daarin.”
& Met welke ambities trek je naar de verkiezingen?
Hendrik: “Het worden belangrijke verkiezingen die de verhouding tussen mens en samenleving zullen bepalen. Het is moedig dat we opkomen voor voldoende gemeenschappelijke waarden en een realistisch migratie- en integratiebeleid. Een samenleving die opgedeeld is in subsamenlevingen zal het uiteindelijk niet lang volhouden. Rechten en engagementen zijn beiden belangrijk om een goed draaiende samenleving te bekomen.”