Helft leningen Woningfonds gaat naar jongeren
13-11-2013
Twee jaar geleden voerde het Woningfonds de zgn. “boosterlening” in. Intussen tekenen steeds meer jongeren op de kredietformule in, zo blijkt uit cijfers die Brussels volksvertegenwoordiger Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Christos Doulkeridis, Staatssecretaris bevoegd voor Huisvesting. Terwijl jongeren in 2011 nog 32% van het totale aantal ontlenersgezinnen bij het Woningfonds vertegenwoordigden, was hun aandeel in 2012 al opgelopen tot 51%. Een stijging dus van 60% op één jaar tijd.
De boosterlening richt zich specifiek tot Brusselaars jonger dan 35 jaar waarvan het gezinsinkomen niet hoger is dan 52.818 EUR per jaar. Voor de overige leeftijdscategorieën ligt deze grens op 42.255 EUR. De verhoging van 10.000 EUR kwam er nadat werd vastgesteld dat jongeren het steeds moeilijker kregen om op de private markt een hypothecair krediet te verwerven.
Intussen verwierf ook de zgn. ecolening een stevig aandeel in het kredietgamma van het Woningfonds. Bijna 40% van de kredietnemers bij het Fonds gaat een dergelijke lening aan om de energieprestaties van de door hen aangekochte woningen te verbeteren. In 2012 werden in dit opzicht 501 leningen toegekend.
Ondanks het succes van beide kredietformules blijft volgens Bianca Debaets waakzaamheid geboden: “We hebben niet kunnen verhinderen dat de stadsvlucht van de middenklasse zich verder zet. Vaak betreffen het middeninkomers met kinderen die net te veel verdienen om voor een sociaal krediet in aanmerking te komen maar evengoed moeilijkheden hebben om in het Brussels Gewest aan een betaalbare woning te verwerven. Voor hen vraag ik dat er een verdere versoepeling komt van de criteria die het Fonds hanteert en ook van de totale leningsmogelijkheid.”
Het Brussels parlementslid vraagt ook aandacht te hebben voor een betere geografische spreiding van de kredietnemers. 8 gemeenten zien hun aandeel in het aantal leningen dat door het Woningfonds werd toegekend tussen 2010 en 2012 toenemen: Anderlecht, Brussel, Evere, Koekelberg, Schaarbeek, Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe. “Vooral de tendens in deze laatste drie gemeenten is positief”, zegt Debaets, “want dat wijst op een –weliswaar beperkte- heropening naar de tweede kroon. Een tendens die zich enkel zal voorzetten indien het plafond van de venale waarde wordt opgetrokken”. De venale waarde van een woning waarvoor bij het Fonds geleend wordt, mag immers niet hoger liggen dan 280.951 euro (1 of 2 kinderen ten laste). “Als je daartegenover de gangbare vastgoedprijzen stelt, valt het meteen op dat heel wat gemeenten momenteel niet in aanmerking komen. In slechts 5 gemeenten valt de gemiddelde verkoopprijs van een woning immers onder de 280.951 euro, nl. in Koekelberg, Evere en Sint-Jans-Molenbeek, en – voor een miniem bedrag – in Anderlecht en Ganshoren.”