Helft Brusselse politiezones uitgerust met defibrillatoren
07-10-2011
In België worden duizenden mensen per jaar het slachtoffer van een hartstilstand. Nochtans hoeft een hartstilstand niet altijd het einde te betekenen. Indien een slachtoffer binnen enkele minuten een elektrische schok of hartmassage krijgt, bedraagt de overlevingskans 70%. Zo’n elektrische schok kan gemakkelijk toegediend worden met behulp van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s).
Brussels Parlementlid Bianca Debaets (CD&V) is dan ook blij dat de helft van de Brusselse politiezones ondertussen uitgerust is met AED’s. Dat blijkt uit een vraag die Debaets stelde aan minister-president Charles Picqué. Het gaat om de politiezones Brussel-Hoofdstad-Elsene, Brussel-Noord en Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/Oudergem. In Brussel-Hoofdstad-Elsene zijn al 29 mobiele toestellen operationeel in politiewagens en op commissariaten. In Brussel-Noord en Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/Oudergem gaat het om resp. 11 en 8 toestellen.
Bovendien volgden in Brussel-Hoofdstad-Elsene 987 personeelsleden een opleiding in het gebruik van de defibrillator. 28 mensen van het eigen personeel werden opgeleid tot trainer om op hun beurt infosessies te verzorgen in het gebruik van de AED en Basic Life Support (hartmassage en beademing). In de twee andere zones kreeg iedereen ook een informatiesessie en/of –opleiding.
In drie op de vier gevallen waar de politie ter hulp snelde met een AED werd het slachtoffer gered.
Bianca Debaets dringt er bij de minister-president op aan ook de andere politiezones te overtuigen om het gebruik van defibrillatoren te integreren in hun werking. “Met één druk op de knop kan een leven gered worden, het zou dus jammer zijn dit niet uit te breiden naar alle Brusselse politiezones.”