Heilig Bloedprocessie van Meigem erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed
28-06-2012
De Heilig Bloedprocessie van Meigem (Deinze) is toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed, net als de rituele handeling van het manueel klokkenluiden. Die Vlaamse inventaris telt nu 33 tradities, fenomenen of gewoontes. Het immaterieel cultureel erfgoed zijn die gewoontes, gebruiken, kennis en praktijken die een gemeenschap of groep overgeërfd heeft gekregen, én die de gemeenschap of groep voldoende belangrijk acht om door te geven aan toekomstige generaties.
De Heilig Bloedprocessie van Meigem die zondag 1 juli aan haar 68ste editie toe is, is één van de weinig nog overblijvende dorpsprocessies in Vlaanderen. Jaarlijks nemen er ongeveer 500 figuranten aan deel. Sommige wijken en diverse families zetten zich in voor het versieren van wagens of voor het maken van de kledij. De processie is ingebed in de geschiedenis van Meigem, een deelgemeente van Deinze, en legt niet alleen de link met een lokaal bewaarde relikwie maar ook met de tragische oorlogsgebeurtenis uit mei 1940. Het label van immaterieel cultureel erfgoed vergroot de kansen dat deze processie kan doorleven. De samenwerking met het KADOC heeft hiertoe bijgedragen. Het stadsbestuur van Deinze zorgt mee voor het borgen van de traditie van de processie en het actualiseren ervan.
De rituele handeling van het manueel klokkenluiden is zowel een sociale gewoonte als een traditioneel ambacht. Het leerling-meester principe is uitgesproken aanwezig. De kennis wordt overgedragen binnen de gemeenschap van klokkenluiders. De erfgoedgemeenschap die deze aanvraag heeft ingediend, bestaat uit de klokkenluiders van Roeselare en van Hamme-Zogge en de abdij van Keizersberg in Leuven.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “De aandacht voor het immaterieel cultureel erfgoed neemt jaar na jaar toe. In Vlaanderen sluiten we met ons beleid perfect aan bij de Unesco-Conventie 2003 die de culturele diversiteit in de wereld wil vrijwaren en in beeld brengen, en ook ontwikkelingslanden wil helpen om die vormen van cultuur te beschermen. Opname op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed betekent een grotere zichtbaarheid en kansen op uitwisseling van kennis, ervaringen, expertise, acties en programma’s. En dit zowel in Vlaanderen als in het buitenland.”
Ook nieuw op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed: de Hekstenstoet van Beselare, het Carnaval van Blankenberge, de Molse Lichtstoeten, de Mechelse Ommegang en Ommegangsreuzen en de expertise van balansboogbouwer Miel Van Beeck in relatie tot de schutterstraditie in o.m. de Noorderkempen.
U vindt het reglement en de procedure op www.kunstenenerfgoed.be > erfgoed > immaterieel cultureel erfgoed.