Handvest voor Vlaanderen
23-05-2012
In een reactie op het Handvest voor Vlaanderen dat vandaag werd voorgesteld, stelt Vlaams minister-president Kris Peeters dat hij verheugd is dat er een brede politieke consensus is tot stand gekomen over de tekst die hij ter discussie had voorgelegd en die duidelijk aangeeft waar Vlaanderen voor staat, nu en in de toekomst.
Vlaanderen is een warme, solidaire, gastvrije, democratische deelstaat van de Federale Staat België, en die deel uitmaakt van de Europese Unie. Het Handvest voor Vlaanderen is uitgewerkt met de identiteitskaart van Vlaanderen: Vlaanderen als deelstaat, een democratie waarin elke mens telt, waar rechtvaardigheid bestaat, waar solidariteit bestaat, ook met de generaties na ons.
“Met dit Handvest voor Vlaanderen is Vlaanderen de eerste deelstaat die het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie verankert, en zich zo inschakelt in een breed Europees proces dat volop bezig is sinds het Verdrag van Lissabon”, aldus minister-president Peeters.
Het Handvest voor Vlaanderen is één bevattelijke tekst met de voor de deelstaat Vlaanderen meest relevante bepalingen, zowel wat organisatie als wat grondrechten betreft, en bevordert de transparantie voor de burgers.
Voor éénieder die in Vlaanderen leeft, is het belangrijk dat in dit Handvest voor Vlaanderen beknopt en helder wordt aangegeven wat de hoofdzaken zijn wat betreft de inrichting van het staatsbestel, en wat betreft de grondrechten die momenteel verscholen liggen in een geheel van regelgeving. De organisatiebeginselen van het Handvest zijn ontleend aan de Federale Grondwet, de Bijzondere Wet tot hervorming van de instellingen en het Bijzonder Decreet over de Vlaamse instellingen. De rechten en vrijheden die in dit Handvest voor Vlaanderen zijn opgenomen, zijn ontleend aan het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en de federale Grondwet.
Het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie – dat door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon rechtskracht heeft gekregen – is een eigentijdse synthese die voor het eerst alle traditionele burgerrechten en politieke rechten, alsmede de economische en sociale rechten, in één enkele tekst bijeen brengt. Door het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie als maatstaf te nemen voor haar beleid, geeft Vlaanderen een belangrijk politiek signaal ter bescherming van de grondrechten in de Vlaamse samenleving. Vlaanderen schakelt zich op die manier als allereerste deelstaat in in een Europees proces dat volop bezig is, sinds het Verdrag van Lissabon. Vlaanderen neemt zijn rol als politieke deelstaat ten volle op.
Het feit dat het zwaartepunt bij de deelstaten komt te liggen – als onderdeel van/voortvloeiend uit de Copernicaanse omwenteling – betekent ook dat iedereen die in Vlaanderen leeft, woont of werkt, moet weten wat hij/zij van de Vlaamse overheid mogen verwachten. Maar ook wat de Vlaamse overheid van hen verwacht. Het Handvest voor Vlaanderen is aldus een basisdocument van en voor Vlaanderen, en over ons samenlevingsmodel.
Dat samenlevingsmodel is er een met een goede balans van wederzijdse rechten en plichten voor burgers, maatschappelijke actoren en overheid. Daarom is het Handvest voor Vlaanderen uitgewerkt met de identiteitskaart van Vlaanderen: Vlaanderen als deelstaat, een democratie waarin elke mens telt, waar rechtvaardigheid bestaat, waar solidariteit bestaat, ook met de generaties na ons. Hierdoor kunnen we tevens de jongeren betrekken bij het Vlaamse project dat ook sterk gericht is op Europa.
Het Handvest voor Vlaanderen is een niet-tijdsgebonden tekst, die zo ook bij een verdere uitbreiding van de bevoegdheden van Vlaanderen zijn waarde blijft behouden. Het is een soort “sjabloon” die past voor zowel huidige, als toekomstige bevoegdheden, en situeert zich zo “in het bestaande, evoluerende grondwettelijke kader”. Het ‘subsidiariteitsbeginsel’ wordt daarbij als één van de eerste grondslagen naar voren geschoven : het beleid zo dicht mogelijk bij de burger brengen.
Vlaams minister-president Peeters: “Het Handvest voor Vlaanderen is als het ware de identiteitskaart van Vlaanderen : een warme, solidaire, gastvrije democratische deelstaat van de federale staat België, die deel uitmaakt van de Europese Unie.“
Klik hier voor de reactie van CD&V-Voorzitter Wouter Beke
Klik hier voor de reactie van CD&V-Fractieleider Ludwig Caluwé
Klik hier om het handvest voor Vlaanderen te raadplegen