Handel in agrarische producten in stijgende lijn ondanks economische crisis
18-09-2012
Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, is verheugd met de resultaten van de agrarische handel in ons land vorig jaar, dit ondanks de hoge inflatie. Zo bedroeg de totale uitvoerwaarde van agrarische producten 35,6 miljard euro, een stijging met 9% t.o.v. 2010. De invoerwaarde bedroeg in 2011 32,5 miljard euro, een stijging met 14%. Landbouw, tuinbouw en visserij realiseren op die manier een exportsaldo van meer dan 3 miljard euro, en hebben een gezamenlijk aandeel van 9,8% in de totale nationale import en 10,4% in de totale nationale export. Het Vlaams aandeel in de totale handel van landbouwproducten wordt voor de in- en uitvoer geraamd op respectievelijk 82,2% en 81,1%.
Ons land is marktleider voor de uitvoer van aardappelproducten en diepvriesgroenten, en blijft topexporteur van varkensvlees. Van alle agrarische producten zijn zuivelproducten de grootste categorie op het vlak van exportwaarde.
De totale uitvoerwaarde van akkerbouwproducten bedroeg in 2011 12,2 miljard euro. Vooral de uitvoer van graanproducten (3,0 miljard euro) en chocoladeproducten (1,9 miljard euro) nemen hiervan een belangrijk aandeel in. 79% van de uitvoer van dierlijke producten bestaat uit zuivelproducten (41% of 3,2 miljard euro) en vers vlees (38% of 2,9 miljard euro). Varkensvlees blijft met 1,3 miljard euro uitvoerwaarde een geliefd exportproduct. Bij de tuinbouwproducten valt vooral vers fruit op (2 miljard euro exportwaarde) met een aandeel van 31% in de uitvoer van tuinbouwproducten. Vers fruit omvat ook exotische vruchten, die voor het grootste deel heruitgevoerd worden naar de andere Europese lidstaten. België voert ook diepvriesgroenten uit ter waarde van 942 miljoen euro en behoort daarmee tot de wereldtop. De uitvoerwaarde van bier naar het buitenland bedraagt 781 miljoen euro.
De totale invoerwaarde van akkerbouwproducten bedroeg in 2011 12,6 miljard euro. De helft van de invoer van dierlijke producten bestaat uit zuivel (kaas, room). De import van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en machines bedraagt 2,8 miljard euro. Ten slotte importeert België veel wijn (581 miljoen euro).
Onze buurlanden zijn de belangrijkste handelspartners. 61% van de invoerwaarde en 69% van de uitvoerwaarde komt tot stand via handel met onze buurlanden. Daarnaast zijn ook enkele niet-EU-landen belangrijk als afzetmarkt voor enkele specifieke producten: peren naar Rusland (90 miljoen euro), bier naar de Verenigde Staten (99 miljoen euro) en aardappelbereidingen naar Brazilië (30 miljoen euro). Ook de handel met China komt op gang en bedroeg in totaal 122 miljoen euro voor de uitvoer (dierenhuiden, varkensvlees) en 291 miljoen euro voor de invoer (vooral vis en verwerkte groenten).
“Ondanks de moeilijke economische tijden, blijven de land- en tuinbouw en de agro-voedingssector met meer dan 10% van de exportwaarde van de totale export in ons land een zeer belangrijke economische speler. Vlaanderen, dat 81,1% van deze export voor zijn rekening neemt, blijft hierbij toonaangevend”, besluit Vlaams minister-president Kris Peeters.
Het volledige rapport kan geraadpleegd worden op de website van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij: www.vlaanderen.be/landbouw/studies.