Halle-Vilvoorde: eindelijk een eigen veiligheidsbeleid !
20-06-2012
Wat 20 jaar op de agenda stond en voor velen onmogelijk werd geacht, is vandaag in de plenaire zitting van de Kamer besproken. Met de splitsing van het gerechtelijk arrondissement zal Halle-Vilvoorde niet langer een afgeleide of aanhangwagen zijn van Brussel, maar heeft Halle-Vilvoorde een eigen parket met een eigen Vlaamse procureur die het veiligheidsbeleid kan bepalen en niet meer afhankelijk is van wat in Brussel gebeurt. Met de goedkeuring van deze voorstellen krijgen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde wat zij al jaren vragen, waarvoor zij al jaren smeekten. Deze hervorming is zonder meer een historische doorbraak.
Michel Doomst, CD&V-Kamerlid en burgermeester van Gooik, benadrukte in zijn tussenkomst dat de niet-splitsing een vierjaarlijkse miserie was, maar dagelijks een veiligheidsellende in de streek. Alle burgemeesters zullen dat vanuit hun dagelijkse ervaring bevestigen. De essentie van de splitsing is immers voor Doomst dat Halle-Vilvoorde en Brussel een eigen veiligheidsprobleem hebben, zoals blijkt uit het Belkacemverhaal van de voorbije dagen.
Michel Doomst: “Eindelijk kan Halle-Vilvoorde werken aan de problemen die het politioneel en gerechtelijk dagelijks ervaart: een taalprobleem van magistraten die de politiemensen niet verstaan, de onmogelijke organisatie van een gebied dat 1,5 miljoen mensen moet bedienen, de onderschatting van de “sakosjendiefstal” die nooit bestraft wordt.”
Er is voor Doomst terecht gekozen voor het voorstel Van den Berghe-Bourgeois die het parket zuiver splitst en de rechtbank ontdubbelt in een Nederlandstalige en Franstalige rechtbank en ook los van Brussel een coördinator van het politie- en gerechtswerk aan het roer zet. Alles zal gebeuren onder leiding van een eigen Nederlandstalige procureur: ”Dit moet de nieuwe sterke spilfiguur worden, een dynamische figuur die het parket op de juiste sporen zet.”
Voor de discussie over de objectieve werklastmeting verwijst Doomst uitdrukkelijk naar Minister Turtelboom: ”Ik zal haar graag de titel van manager van het jaar geven als ze in juni 2014 de echte werklast kan voorleggen.”
Doomst richtte zich tot slot tot de NVA: ”Deze hervorming van BHV is een echte verandering, wees daar niet bang van, integendeel verandering geeft kracht. De Vlaamse regering steunt immers volledig deze hervorming.”
Tot slot riep Doomst mijnheer Maingain (FDF) tot getuige die deze hervorming een nederlaag voor de Franstaligen vindt. Maingain zegt letterlijk: ”Dit is een nederlaag voor de Franstaligen. Het zet een confederaal model op de sporen en legt de grens van Brussel vast.”
CD&V-kamerlid Sonja Becq uit Meise: “Is deze hervorming 100% van wat wij, als CD&V, wilden ? Neen, deze hervorming is het resultaat van onderhandelingen tussen 8 partijen waarvan onze partij er één was. Deze hervorming is een compromis. Maar de realiteit is dat Vlaanderen staatshervorming na staatshervorming meer bevoegdheden en meer middelen krijgt.”