Groenonderhoud op en rond gewestwegen: opportuniteit voor lokale besturen
15-02-2013
Momenteel sluit een beperkt aantal gemeenten een overeenkomst af met Vlaanderen om het groenonderhoud op en rond de gewestwegen binnen hun grondgebied op zich te nemen. Vanaf 1 maart zal de nieuwe samenwerkingsovereenkomst meer gemeenten kunnen motiveren om zo’n overeenkomst af te sluiten. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Cindy Franssen (CD&V) van minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits.
De Vlaamse overheid geeft de mogelijkheid aan de gemeenten om tegen betaling het groenonderhoud en het net houden van de fietspaden langs de gewestwegen zelf uit te voeren. De gemeenten ontvangen voor dit onderhoud een vergoeding. Met de bilaterale overeenkomst tussen de gemeente en de Vlaamse overheid verbinden de partijen zich ertoe bepaalde wegvakken van gewestwegen en/of vrijliggende fietspaden, de bermen, de groenzones en de bebakening erlangs permanent te onderhouden.
3 gemeenten in Vlaams-Brabant hebben momenteel zo een overeenkomst om het groenonderhoud op gewestwegen op zich te nemen. In Oost-Vlaanderen zijn er 4 gemeenten, in West-Vlaanderen 8 en in Limburg 15. De provincie Antwerpen spant de kroon met 24 gemeenten. Dit betekent dat 54 van de 308 Vlaamse gemeenten gebruik maken van deze mogelijkheid.
Het Vlaams Gewest betaalde in 2012 voor dit onderhoud 1.435.303 euro (niet geïndexeerd) aan de gemeenten. De gemeenten in de provincie Antwerpen ontvingen 791.155 euro, in Limburg 465.003 euro, in West-Vlaanderen 74.147 euro, in Vlaams-Brabant 65.330 en in Oost-Vlaanderen 39.668 euro. Deze bedragen worden berekend per km gewestweg en per opgenomen onderhoudstaak.
Om meer gemeenten te betrekken bij het onderhoud rond de gewestwegen zal minister Crevits de gemeenten extra informeren over de mogelijkheden van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Cindy Franssen: “Ik hoop dat de vernieuwde werking meer gemeenten kan aanzetten om een overeenkomst met Vlaanderen aan te gaan om het groen- en fietspadenonderhoud langs gewestwegen op zich te nemen. Ik pleit dan ook voor een duidelijke communicatie naar de nieuwe lokale besturen over deze vernieuwde samenwerkingsovereenkomsten.
Deze overeenkomsten bieden namelijk heel wat mogelijkheden voor lokale besturen. Het geeft de lokale besturen de kans om bijkomende lokale tewerkstelling te creëren, voor laaggeschoolden. De module verhoogt ook de lokale autonomie door het onderhoud rond de gewestwegen op te nemen in hun onderhoudsplan.”