Groen licht voor ingrijpende hervorming CO2-uitstootrechten
08-07-2015
Het Europees Parlement heeft vanmiddag een verregaande hervorming van de bestaande wetgeving over de uitstoot van broeikasgassen goedgekeurd. De invoering van een automatisch correctiemechanisme (marktstabiliteitsreserve of MSR) is een belangrijke eerste stap in de hervorming van het Europese Emissiehandelssysteem (ETS), dat onder druk van de economische crisis grotendeels was ingestort.
Europarlementslid Ivo Belet onderhandelde de nieuwe wetgeving namens het Europees Parlement met de Europese Commissie en de lidstaten. Belet: "De invoering van een automatisch correctiemechanisme maakt een einde aan een kwakkelend CO2-mechanisme en redt zo de belangrijkste pijler van ons klimaatbeleid. De MSR maakt van de CO2-prijs opnieuw een aandrijver van investeringen in meer energie-efficiëntie. Europa zet daarmee een eerste stap in het waarmaken van haar ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen en kan geloofwaardig naar de VN-Klimaatconferentie van Parijs eind dit jaar."
ETS regelt de uitstootrechten van de industrie en de energieproducenten in Europa op basis van een marktprijs voor broeikasgassen. De prijs voor de uitstoot van CO2 ligt vandaag erg laag omwille van de economische crisis (met CO2-prijzen tussen 7 en 8 euro per ton CO2-uitstoot, terwijl er oorspronkelijk werd uitgegaan van een prijs van ca. 30 euro). De wetswijziging die vandaag is goedgekeurd, moet ETS beter doen functioneren d.m.v. een automatisch correctiemechanisme: als er teveel CO2-vergunningen op de markt zijn, wordt het aanbod automatisch verminderd en, omgekeerd, als er te weinig vergunningen zijn, komen er automatisch bij.
Ivo Belet: "De hervorming die we nu hebben goedgekeurd, bewijst dat we een ambitieus klimaatbeleid kunnen verzoenen met economische groei en jobs. We beseffen zeer goed dat de omschakeling naar een koolstofarme productie belangrijke investeringen vergt. Heel wat Europese bedrijven moeten optornen tegen concurrenten van buiten de EU die geen CO2-uitstootrechten moeten kopen. Er is dus een reëel gevaar van ‘koolstof-lekkage’, ofwel het verhuizen van investeringen of bedrijven naar landen waar de uitstoot van broeikasgassen niet gereguleerd is. De EU-Commissie komt volgende week (15 juli) met een nieuw wetsvoorstel over de uitstoot van broeikasgassen. Het nieuwe wetsvoorstel is stap 2 in deze diepgaande hervorming en zal bepalen welke inspanningen de industrie en de energiesector de komende jaren moeten doen om de broeikasgassen verder terug te dringen. Sowieso moeten de garanties tegen koolstof-lekkage verder gezet worden want we moeten kost wat kost vermijden dat onze eigen energie-intensieve sectoren de internationale concurrentie niet langer aankunnen."