Gratis zonneboilers met Vlaamse subsidies?
14-11-2012
Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne waarschuwt voor de oversubsidiëring van zonneboilers. Bovendien blijkt uit de cijfers dat de verhoogde premie niet voor meer installaties zorgt, maar wel voor aanzienlijk hogere maatschappelijke kosten. De energiespecialist van CD&V pleit voor een dringende aanpassing.
Eind vorig jaar werd er flink wat gesnoeid in de fiscale aftrekmogelijkheden voor energiebesparende investeringen. De installatie van zonnepanelen, warmtepompen, hoogrendementsketels, … komen daardoor sinds begin dit jaar niet meer in aanmerking voor fiscale tegemoetkoming. Enkel de belastingsvermindering voor dakisolatie is nog mogelijk. Als antwoord hierop maakte Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche de premies voor isolerend glas en de zonneboiler aantrekkelijker. Zo werd de premie voor de zonneboiler opgetrokken van 200 naar 550 euro per m² zonnecollectoren. Voornaamste voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op deze premie is dat de woning voor 1 januari 2006 aangesloten werd op het net.
Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne neigt dit nu naar ernstige oversubsiëring. Hij verwijst naar voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
Zo zijn er offertes van 4.770 euro voor 7m² collectoren, inclusief 6% btw en plaatsing. Een praktische tool om de terugverdientijd, de energiewinst en de premies te berekenen is de energiewinstcalculator op de website energiesparen.be. Daaruit blijkt dat je voor dergelijk aanbod 3.850 euro aan premies krijgt. Er blijft dus nog een investeringsbedrag van 920 euro over. Trekken we daar nog eens een gemeentelijke premie van 250 euro van af, dan komen we op 670 euro. Met zo’n installatie bespaar je jaarlijks 230 euro uit ten aanzien van een gasboiler. Dat komt neer op een terugverdientijd van nauwelijks drie jaar. Vergelijken we met een mazoutboiler dan heb je je investering op nog geen 2 jaar terug verdiend.
Sommige installateurs van zonneboilers gaan nog verder: op www.promoboiler.be leert u dat een zonneboiler, toch volgens deze aanbieder, volledig gratis is. En dit dankzij de Vlaamse subsidies.
Maar helaas, gratis bestaat niet. De premies worden door elke elektriciteitsafnemer via zijn elektriciteitsfactuur gefinancierd. De verhoogde premie zet een sterke druk op de factuur. In het gemengd distributienetgebied (Eandis-gebied, goed voor 80% van Vlaanderen) bijvoorbeeld, werden vorig jaar aan de huishoudens in totaal 2.885 premies uitbetaald voor een bedrag van 1,6 miljoen euro. Dit jaar zitten we aan 859 premies voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Voor Robrecht Bothuyne kan dit echt niet. Er zijn totnogtoe bijna 2.000 huishoudelijke zonneboilers minder geïnstalleerd dan vorig jaar maar we moeten wel al 1 miljoen euro meer betalen.
“Aantrekkelijke premies zijn belangrijk om een product in de markt te zetten en de voorlopers te stimuleren. Anderzijds worden deze premies via de elektriciteitsfactuur door elke afnemer betaald. We mogen niet hetzelfde verhaal krijgen als bij de zonnepanelen. Daarom pleit ik absoluut tegen gelijk welke vorm van oversubsidiëring. Enkel een correcte subsidiëring is maatschappelijk te verantwoorden. Een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar lijkt me meer dan redelijk. Ik zal er in het parlement bij minister Van den Bossche op aandringen om dit zo snel mogelijk aan te pakken zodat we de energiefactuur niet onnodig de hoogte in jagen”, aldus Robrecht Bothuyne.