Gratis rijopleiding is geen oplossing
16-12-2011
“De gratis rijopleiding van de sp.a deugt niet! Een langere opleidingsperiode, met een registratie van de afgelegde kilometers en met één of meerdere tussentijdse evaluatiemomenten is een noodzaak. Niet het gratis maken van een professionele basisopleiding. Zeker niet wanneer dit ten koste gaat van het handhavingsbeleid.” CD&V volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh vindt het sp.a-voorstel om het aantal jonge verkeersdoden terug te dringen geen goed idee.
In ons land vallen er een derde meer jonge verkeersdoden dan het Europees gemiddelde. Om het aantal jonge verkeersdoden terug te dringen zijn belangrijke inspanningen nodig. Sp.a wil met de middelen uit het Verkeersboetefonds een gratis basisopleiding geven aan elke kandidaat-bestuurder. CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh vindt dit een verkeerde aanpak.
Gebrek aan rijervaring, onderschatting van de risico’s en overschatting van de eigen mogelijkheden, rijden tijdens risicovolle uren met invloed van vermoeidheid, van alcohol en drugs zijn belangrijke problemen bij sommige jonge bestuurders. De meeste jonge slachtoffers vallen dan ook tijdens de weekendnachten.
Jef Van den Bergh: “Om het probleem van de weekendongevallen aan te pakken is een veelheid aan maatregelen nodig. Een aangepast nachtelijk openbaar vervoer of goedkope taxiritten zijn alternatieven voor de auto. Daarnaast is er sensibilisering gericht naar jonge bestuurders nodig als zachte maatregel. Het verhogen van de pakkans voor snelheids-, alcohol- en drugsovertredingen en een strenge maar rechtvaardige bestraffing als harde maatregel.”
Voor Jef Van den Bergh is ook een hervorming van de rijopleiding nodig. Het idee van sp.a om een gratis basisopleiding van acht uur te voorzien vindt hij echter compleet zinloos. Jef Van den Bergh: “Gratis bestaat niet. Wanneer dit met middelen uit het verkeersboetefonds gebeurt is dit nefast voor het handhavingsbeleid dat eveneens een belangrijke hoeksteen vormt van een goed verkeersveiligheidsbeleid. Bovendien moeten we komen tot een ervaringsgerichte rijopleiding. Het opleidingsmodel is minder van belang.”
Onderzoek van het BIVV lijkt deze stelling te ondersteunen. De keuze van het opleidingsmodel heeft geen significant effect op het ongevalsrisico. Het risico neemt wel af naarmate iemand meer kilometers op zijn teller heeft staan. De basis voor een verkeersveilig rijgedrag lijkt dus in de eerste plaats bij een ervaringsgerichte rijopleiding te liggen.
Jef Van den Bergh: “Een langere opleidingsperiode, met een registratie van de afgelegde kilometers en met één of meerdere tussentijdse evaluatiemomenten is een noodzaak. Niet het gratis maken van een professionele basisopleiding. Zeker niet wanneer dit ten koste gaat van het handhavingsbeleid.”