Graag eenvormige gratieverlening door Koning
11-05-2011
In de lijst van de genadeverzoeken die de voorbije vier jaar aan de Koning werden gericht, valt de wanverhouding op tussen het aantal goedgekeurde Franstalige en Nederlandstalige dossiers: liefst 513 Franstalige verzoeken tot kwijtschelding van straf werden ingewilligd, tegenover 109 Nederlandstalige. En dit terwijl het aantal aanvragen (gemiddeld 1.500) ongeveer gelijkmatig is verdeeld over beide gemeenschappen. In het jaar 2010 was de verhouding ingewilligde genadeverzoeken 90% Franstalig (69) tegenover nog geen 10% Nederlandstalig (6). CD&V-senator Dirk Claes Claes vraagt dringend een eenvormig nationaal beleid opdat de procedure in het hele land op een gelijke en objectieve manier zou worden gevoerd met een grondige motivatieplicht.
Naast de strafuitvoeringsrechtbanken die moeten oordelen of gevangenen al dan niet vervroegd worden vrijgelaten, is er ook het Koninklijk Genaderecht. Het wordt door veroordeelden nog steeds veelvuldig aangewend om een opgelegde straf te verminderen. Dit genaderecht is een koninklijk voorrecht dat is ingesteld bij artikel 110 van de Grondwet: "De Koning heeft het recht de door de rechters uitgesproken straffen kwijt te schelden of te verminderen, behoudens hetgeen ten aanzien van de ministers en van de leden van de gemeenschaps- en gewestregeringen is bepaald". De Koning heeft het recht de uitvoering van de straf of een gedeelte ervan kwijt te schelden. Hij kan ook de straf verminderen of een omzetting in een proeftijd toestaan.
Wanverhouding
In de lijst van de genadeverzoeken die de voorbije vier jaar aan de Koning werden gericht en door CD&V-senator Dirk Claes werd opgevraagd, valt onmiddellijk de wanverhouding op tussen het aantal goedgekeurde Franstalige en Nederlandstalige dossiers. De afgelopen 4 jaren werden 513 Franstalige verzoeken tot kwijtschelding van straf ingewilligd en 109 Nederlandstalige. Het jaarlijks aantal aanvragen (gemiddeld 1.500) daarentegen is ongeveer gelijkmatig verdeeld over beide gemeenschappen. In het jaar 2010 was de verhouding ingewilligde genadeverzoeken 90% Franstalig (69) tegenover nog geen 10% (6) Nederlandstalig.
De omzetting van straf in een proeftermijn vertoont nog een grotere wanverhouding: 208 Franstaligen en 5 Nederlandstaligen verkregen deze koninklijke gunst de afgelopen vier jaren. De laatste twee jaar werd deze gunst aan geen enkele Vlaming toegekend tegenover 82 gunstige beslissingen voor Franstalige veroordeelden.
Nood aan grondige herziening procedure en eenvormig beleid
Senator Dirk Claes dringt aan op een grondige herziening van de procedure voor kwijtschelding van straf en strafvermindering via de genadeverzoeken. De bevoegdheid van de genadeverzoeken zit nu exclusief bij de Koning die zich niet moet verantwoorden voor zijn beslissing. Vooraleer te beslissen doet de Koning meestal wel een beroep op advies van lokale instanties (wijkagenten, parketten, ...). De beoordeling in Vlaanderen verschilt sterk van Franstalig België waar blijkbaar een grotere inschikkelijkheid bestaat.
Claes dringt aan op een eenvormig nationaal beleid van de dienst Genade opdat de procedure in het hele land op een gelijke en objectieve manier zou worden gevoerd met een grondige motivatieplicht.
Cijfers
2007: 2.222 behandelde dossiers (1.294 Fr. - 928 Nl.). Van het totaal aantal ingediende Nederlandstalige dossiers werd 6% (63) genadeverzoeken ingewilligd door de Koning. Van het totaal aantal ingediende Franstalige dossiers was dat 18% (232).
2008: 1.766 behandelde dossiers (901 Fr. - 865 Nl.): 1,9% (17) Nederlandstalige genadeverzoeken ingewilligd, 15,5% (139) Franstalige.
2009: 1.509 behandelde dossiers (721 Fr. - 788 Nl.): 2,9% (23) Nederlandstalige verzoeken ingewilligd tegenover 10,1% (73) Franstalige.
2010: 1.524 behandelde dossiers (859 Fr. - 665 Nl.): 0,9% (6) Nederlandstalige genadeverzoeken ingewilligd tegenover 8% (69) Franstalige.