Goed geregeld = geld gespaard Klare taal voor alle klanten van kraantjeswater
08-10-2012
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft vandaag in Aalst de campagne Goed geregeld = geld gespaard gelanceerd. Deze campagne, op vraag van de minister ontwikkeld door de Vlaamse Milieumaatschappij, wil iedereen in klare taal wegwijs maken in hun rechten en plichten rond kraantjeswater.
Sinds 1 juli 2011 geldt het Algemeen Waterverkoopreglement. Dit reglement maakt duidelijk wat de rechten en de plichten zijn van de drinkwaterleverancier, de rioolbeheerder en de klant. Het Waterverkoopreglement stroomlijnt de regels van de dienstverlening voor elke watermaatschappij of rioolbeheerder. Voordien had elk zijn eigen werkwijze en reglement. Het Waterverkoopreglement bepaalt ook veel duidelijker wat de rechten en de plichten zijn van de klant onder meer over de bescherming tegen de gevolgen van lekken, de waterfactuur en de regeling voor wanbetalingen en klachten.
Opdat iedereen het Waterverkoopreglement eenvoudig zou kunnen lezen en begrijpen gaf Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de opdracht een informatiecampagne uit te werken over de belangrijkste rechten en plichten onder de titel ‘Goed geregeld = geld gespaard’.
De campagne richt zich tot iedereen. Om kansengroepen helder te informeren werd een aantal specifieke campagnematerialen op maat van laaggeschoolde mensen in armoede gemaakt. Deze materialen werden met zorg voorbereid, in overleg met ervaringsdeskundigen, hulpverleners, OCMW’s en armoedeverenigingen.
Wablieft
De campagnewebsite www.vmm.be/waterloket bundelt alle informatie over de campagne en de rechten en plichten rond watergebruik. Maar een website alleen volstaat niet.
Daarom werd een brochure gemaakt met de inhoud van de website, maar zo opgesteld en geschreven, dat iedereen de inhoud ervan makkelijk kan verwerken. Voor de teksten werd samengewerkt met Wablieft.
Voor alle sociale hulpverleners is het een handig instrument om de rechten en de plichten inzake watergebruik op een eenvoudige manier samen met hun cliënten door te nemen. Om toe te lichten hoe hulpverleners de campagnematerialen kunnen gebruiken, organiseert de VMM provinciale infosessies voor de sociale sector. De eerste had vandaag plaats in Oostende.
Als ijsbreker om een gesprek aan te knopen met hun cliënten over water(gebruik) kunnen de hulpverleners een keukenhanddoek gebruiken waarop als geheugensteuntje het gratis nummer 1700 en de url van de campagnewebsite bedrukt staan. Het is een manier om mensen makkelijk op weg te helpen naar waar ze terecht kunnen met hun vragen over water als ‘wat staat er op je waterfactuur; hoeveel kost kraantjeswater’.
Enkele rechten en plichten in een notendop zijn bijv.
Per adres hebben alle bewoners die daar officieel ingeschreven staan, recht op 15 m3 gratis kraantjeswater. Wat je wel nog moet betalen is het vervoer en de zuivering van het afvalwater en het abonnementsgeld.
Iedereen heeft recht op een gratis eerste controle als er een probleem is met de watermeter, de hoofdleiding, de kwaliteit van het water, of bij vermoeden van een verborgen lek. Als er méér nodig is dan een eerste controle, kan de watermaatschappij dit aanrekenen.
Iedereen is verplicht zijn meterstand door te geven en de rekening van de watermaatschappij te betalen. Wie dat niet doet, kan afgesloten worden, maar niet zomaar. Ook daar bestaan specifieke procedures voor. Bij betalingsmoeilijkheden kan een klant op maat van zijn financiële draagkracht een plan voor afbetaling vragen aan de watermaatschappij.
De watermaatschappij stuurt op vraag van de klant het dossier door naar het OCMW. Dit werkt drempelverlagend voor mensen in financiële problemen want zij zetten zelden de eerste stap.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het Waterverkoopreglement heeft voor duidelijkheid, eenvormigheid en transparantie gezorgd. Met de campagne Goed geregeld = geld gespaard willen we specifiek mensen bereiken die het met veel minder moeten stellen. Door hen afdoende en op maat te informeren en te sensibiliseren. Want voor hen is water nog kostbaarder dan het voor anderen al is.”