Globaal convenant tussen autosector en het volwassenenonderwijs ondertekend
21-10-2015
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, de autosector en aanverwante sectoren en het volwassenenonderwijs hebben voor het eerst een globaal convenant ondertekend die de samenwerking tussen de sector en onderwijs verder versterkt. Het convenant moet ertoe leiden dat cursisten uit het volwassenenonderwijs nog beter worden opgeleid en gemakkelijker de weg naar een job in de sector vinden, in het bijzonder naar de knelpuntvacatures. EDUCAM vzw, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren, zal mee instaan voor een betere vorming van de lesgevers en een toename van het aantal werkervaringsplaatsen voor cursisten.
De autosector en aanverwante sectoren zoals garage, carrosserie, metaalhandel en de terugwinning van metalen werken al langer samen met het onderwijsveld. De autosector is goed voor bijna 36.000 werknemers in Vlaanderen, maar blijft vragende partij voor goed opgeleide werknemers. Iedere jaar prijken op de VDAB-lijst steevast knelpuntberoepen zoals fietsenmaker, (hulp)mecanicien personenwagens & lichte vrachtwagens, (hulp)mecanicien bedrijfs- & vrachtwagens, koetswerkhersteller, spuiter, technici, … .
Na overleg tussen de verschillende belanghebbenden werd een convenant voor het volwassenenonderwijs ondertekend. Het is de eerste keer dat er een globaal onderwijsconvenant wordt afgesloten met de sector. De samenwerkingsovereenkomst geldt voor de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, met opleidingen binnen studiegebieden die verwant zijn aan de autosector.
Met de ondertekening gaan de partners het engagement aan voor:
een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven;
een kwalitatieve en kwantitatieve verhoging van de instroom in bedrijven en de sector;
een kwalitatieve invulling van knelpuntvacatures;
een kwalitatieve verbetering van de vorming van cursisten en lesgevers;
een verhoging van het aantal werkervaringsplaatsen.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “We willen dat jongeren en volwassenen, nog meer dan nu, bewust kiezen voor een opleiding op basis van hun interesses en talenten. Opleidingen moeten hen op de best mogelijke manier voorbereiden op de toekomstige job. Onderwijs en de autosector werken al langer samen. Dat is van cruciaal belang voor de kwaliteit van opleidingen, stages en de stap naar de arbeidsmarkt. Die wisselwerking wordt nu voor het eerst met een onderwijsconvenant voor het volwassenonderwijs bezegeld. Dat biedt kansen op sterke lesgevers, sterke opleidingen en zo ook sterke starters.”
Enkele concrete acties die zullen genomen worden in het kader van dit convenant:
aanbieden van toolboxpakketten over specifieke technische thema’s voor leerkrachten en cursisten (o.m. train-the-trainer, handboeken, didactisch materiaal, e-learning en praktijkopleidingen)
de website www.startyourfuture.be up-to-date houden zodat (kandidaat)cursisten de verschillende beroepen in de opleiding kunnen leren kennen en waarderen
omzetten van beroepskwalificaties naar opleidingsprofielen, CVO’s op de hoogte brengen van nieuwigheden in de sector, CVO’s laten kennis maken met de gevraagde basiscompetenties van de sector, cursisten via sectorale proeven wijzen op hun verbeterpunten;
deelname van de sector aan (informatie)beurzen en workshops, het organiseren van bedrijfsbezoeken;
delen van gegevens en cijfers over het aantal cursisten (instroom in de sector inschatten en de evolutie van het aantal cursisten jaarlijks evalueren).
De uitvoering van het globaal convenant wordt opgevolgd door een begeleidingscomité met vertegenwoordigers van de minister, het volwassenenonderwijs en de sociale partners binnen EDUCAM vzw.
Jos Vermeiren, secretaris-generaal TRAXIO Vlaanderen: “De mobiliteitssectoren in Vlaanderen blijven een aantrekkelijke werkgever. Toch is de behoefte groot om gemotiveerde en geschoolde medewerkers vanuit het onderwijs toe te leiden naar de sector. Een sectorenquête uit 2015 wees op meer dan 2.000 openstaande vacatures in Vlaanderen, veelal technisch van aard. Zowel de ontgroening (verlaagde instroom) van de arbeidsmarkt als de vergrijzing (uitstroom van pensioengerechtigden) creëert een precaire situatie, die we in partnership met de overheid en stakeholders samen moeten aanpakken. De sense of urgency om een duurzame brug te slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt is dan ook zeer groot.”