Gezocht: gemotiveerde gastgezinnen voor zorgbehoevenden
18-04-2012
Ouderen en zorgbehoevenden kunnen terecht voor tijdelijke opvang bij vrijwillige gastgezinnen. Deze opvangmogelijkheid, aangeboden sinds 2010 door de diensten voor gastopvang, is echter te weinig gekend. Daarom werd de pers vandaag uitgenodigd op de boerderij van mevrouw Philomène Paulissen in het Limburgse Niel-bij-As. Zij getuigde over haar motivatie om gastvrouw te zijn voor onder meer Jozef, een senior die het er duidelijk naar zijn zin heeft. Landelijke Thuiszorg vzw en Thuishulp vzw stelden er de werking van gastopvang voor. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, gaf toelichting bij de rol van deze thuiszorgvoorziening. Hij wil de werking een hart onder de riem steken en hoopt dat vele gezinnen bereid zijn om thuis af en toe zorgbehoevenden of ouderen op te vangen.
Een gastgezin is een gezin (of een alleenstaande) dat naast een groot hart, ook tijd en ruimte heeft om op regelmatige basis een oudere persoon of een hulpbehoevende volwassene op te vangen. Een gastgezin kan zo een mantelzorger de kans geven om de zorg te delen en even over te nemen. Op die manier krijgt de mantelzorger tijd en ruimte om op adem te komen. Daarenboven doorbreekt een gastgezin het isolement van de zorgbehoevende. Een andere omgeving en andere sociale contacten in een huiselijke sfeer doen soms wonderen.
Het Vlaamse woonzorgdecreet omschrijft gastopvang als vrijwilligerszorg door een gezin of een persoon die in zijn eigen woning tijdelijke opvang biedt aan een zorgbehoevende. Landelijke Thuiszorg vzw en Thuishulp vzw kregen sinds 2010 de nodige erkenningen van de Vlaamse overheid om deze hulpverlening uit te bouwen en te coördineren in Vlaanderen. In 2011 kregen de diensten voor gastopvang een subsidiabel urencontingent van 23.000 uren toegewezen. De diensten blijken succesvol te zijn. Uit hun cijfers blijkt dat hun gastgezinnen gedurende meer dan 24.000 uren een zestigtal gasten opgevangen hebben. Om deze dynamiek niet te stuiten en deze coördinerende diensten te versterken, heeft minister Jo Vandeurzen ook in 2012 een extra budget voorzien.
Uit het recente onderzoek ‘Doe mee!’ van de VUB en Hogeschool Gent over ouderen en maatschappelijke participatie, blijkt dat er bij ouderen een groot draagvlak is voor vrijwilligerswerk. Van de nog niet geëngageerde ouderen geeft 16% aan dit in de toekomst wel te willen doen. Niet alleen jongere generaties tonen aan een hart te hebben voor zorgbehoevende ouderen, ook een pak ouderen wil zijn steentje hiertoe bijdragen.
Ongetwijfeld zijn er, naast de oudere generatie, ook heel wat jongere mensen die zich willen engageren en een rol als gastgezin willen opnemen. Dit past uitstekend in het Europees jaar 2012 van Actief ouder worden en Intergenerationele solidariteit.