De Regering wil maatregelen nemen om gezinnen en hulpbehoevenden verder te ondersteunen. De Regering streeft er naar om de combinatie van werk en gezin beter op elkaar af te stemmen en om de zorg voor oudere, inwonende familieleden te waarderen. Ze wil dit doen door de kosten voor kinderopvang te verlagen en om mantelzorg beter en meer te belonen.
Waarover gaat het?
Het gaat hier over twee maatregelen.
1. Verhoging van de belastingvrije som voor een hulpbehoevende verwant persoon.
Wie een zorgbehoevend familielid in huis neemt, kan voortaan rekenen op een fiscaal voordeel in de vorm van een verhoging van de belastingvrije som. Minister Van Peteghem: “Onze mantelzorgers zijn van onschatbare waarde en verdienen dan ook alle waardering. We beseffen heel goed dat zorg dragen een hele reeks kosten met zich meebrengt. Daarom verhogen we de belastingvrije som van 3.270 tot 4.900 euro.” Mantelzorgers zullen dus netto meer overhouden na het betalen van hun personenbelasting.
Aan het fiscale voordeel hangen enkele voorwaarden vast. Zo moet de zorg uitgaan naar een zorgbehoevende (groot)ouder, broer of zus van meer dan 65. Om te bepalen of iemand al dan niet zorgbehoevend is, wordt rekening gehouden met de graad van zelfredzaamheid. Als voorwaarde geldt een verminderde zelfredzaamheid van ten minste 9 punten. Voor wie momenteel al in het systeem zit, geldt een overgangsfase tot 2025.
2. Belastingvermindering voor kinderoppas
Belastingplichtigen hebben vandaag de mogelijkheid om de kosten van de opvang van hun kinderen te verlichten. Men kan namelijk gebruik maken van de belastingvermindering voor kinderopvang. Deze bedraagt 45% en mag niet méér bedragen dan 11,20 euro per oppasdag en per kind. Daarbij mag het kind niet ouder zijn dan 12 jaar of 18 jaar voor kinderen met een zware beperking. De Regering wil nu gezinnen beter ondersteunen en de kosten van de kinderopvang verder verlichten. Daarom zal de belastingvermindering op verschillende punten uitgebreid worden:
§ Voor het jaar 2020 gaan we het volgende doen:
- Het maximumbedrag per oppasdag en per kind wordt verhoogd van 11,20 euro naar 12,80 euro;
- De leeftijdsgrenzen van 12 jaar en 18 jaar worden opgetrokken tot respectievelijk 14 en 21 jaar;
- Uitgaven voor de professionele thuisopvang van zieke kinderen komen voortaan in aanmerking.
§ Voor het jaar 2021 gaan we het volgende doen:
- Het maximumbedrag van 12,80 euro wordt verder opgetrokken tot 13,70 euro en zal voortaan elk jaar geïndexeerd worden;
- Voortaan zal een attest verplicht zijn om de belastingvermindering te genieten. De belastingadministratie zal dit zoveel als mogelijk direct al proberen te integreren in de belastingaangifte, zodat de belastingplichtige enkel maar moet controleren of de bedragen kloppen.
Voorbeeld in cijfers
Een alleenstaande zonder kinderen te laste neemt zijn broer die na zijn 65ste hulpbehoevend is geworden in huis. Door de verhoging van de belastingvrije som zal hij in 2021 534 euro minder belasting betalen.
De ouders van Pippa, 13 jaar, doen voor hun zieke dochter beroep op thuisopvang voor zieke kinderen. Het gaat om thuisopvang door een professionele oppasser.
De ouders betalen voor deze oppas 15 euro per dag, gedurende 3 dagen.
Komt momenteel niet in aanmerking voor de belastingvermindering voor kinderoppas.
Zal voortaan in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor kinderoppas: 12,8 euro per oppasdag x 3 oppasdagen = 38,4 euro. Dit levert een extra belastingbesparing op van 17,28 euro.