Gezinnen in hun kracht versterken
21-11-2013
Decreet Preventieve gezinsondersteuning goedgekeurd
Gisteren keurde het Vlaams Parlement het decreet inzake de organisatie van preventieve gezinsondersteuning goed. Het decreet maakt werk van de Huizen van het Kind. “De Huizen van het Kind komen centraal te staan in de ondersteuning van alle gezinnen”, zegt minister van Gezin Jo Vandeurzen.
Wat is een Huis van het Kind?
Het Vlaams gezinsbeleid richt zich op gezinnen in alle mogelijke vormen, en in het bijzonder op alle kinderen, in om het even welke context. Alle ouders - of het nu over ouders van pasgeborenen gaat of ouders van pubers - stellen zich wel eens vragen over de ontwikkeling, de gezondheid of de opvoeding van hun kind. Vandaag zijn er tal van organisaties die ouders en kinderen ondersteunen in het beantwoorden van deze vragen. Nog te vaak werken deze diensten los van elkaar. Een Huis van het Kind is een lokaal netwerk dat al deze initiatieven bundelt. Niet noodzakelijk overal met hetzelfde aanbod, maar wel als herkenbare ontmoeting- en ondersteuningsplaatsen voor alle ouders.
Het aanbod
“Een Huis van het Kind integreert opvoedingsondersteuning, preventieve gezondheidszorg en ontmoeting. Het decreet zorgt er ook voor dat de verwezenlijkingen op het vlak van opvoedingsondersteuning kunnen verder gezet worden. Opvoedingsondersteuning staat in Vlaanderen op de kaart en is een onmisbare pijler in de Huizen van het Kind”, aldus minister Vandeurzen.
Op het vlak van de preventieve gezondheidszorg bestaat de uitdaging in een versterkte synergie tussen de preventieve gezondheidszorg zoals deze vormgegeven wordt op de consultatiebureaus en de eerste lijn, in het bijzonder met de huisartsenkringen.
Ook het versterken van de sociale cohesie en de werking met vrijwillige medewerkers is een belangrijke uitdaging. De Huizen van het Kind kunnen hier een belangrijke rol in spelen, onder meer door het faciliteren van ontmoeting tussen ouders en kinderen.
De noden van gezinnen en het aanbod kunnen lokaal verschillend zijn. Daarom zijn de Huizen van het Kind in de eerste plaats een lokaal verhaal. In elke gemeente, of over verschillende gemeenten heen kan er een aanbod samengebracht worden. Iedere organisatie die gezinnen met kinderen ondersteunt, wordt aangemoedigd om dat aanbod te integreren in een samenwerkingsverband Huis van het Kind.
“In een Huis van het Kind wordt ook een groot belang gehecht aan de participatie van ouders en gezinnen. De doelstelling is om meer vraaggestuurd te gaan werken, om gezinnen meer inspraak te geven in het aanbod, zodat er werkelijk kan worden tegemoet gekomen aan de noden die gezinnen hebben”, zegt minister Vandeurzen.
Kinderarmoede
Binnen de Huizen van het Kind stelt er zich een uitdaging op het vlak van kinderarmoede. De Huizen van het Kind zijn toegankelijk voor alle gezinnen en net daardoor kunnen ze een belangrijke rol spelen in de strijd tegen kinderarmoede. Als je alle gezinnen bereikt is de kans groot om ook de kwetsbare gezinnen over de drempel te krijgen. Het is dan ook belangrijk om in de Huizen van Kind een aanbod te creëren om deze doelgroep goed te ondersteunen. Op die manier spelen de Huizen van het Kind een belangrijke rol in het lokale beleid en in hun strijd tegen kinderarmoede. Hiermee wordt het armoedeplan van minister Ingrid Lieten mee ondersteund.
Meer info?
Vandaag wordt al door een verscheidenheid aan partners in heel wat gemeenten werk gemaakt van Huizen van het Kind. Meer info is te vinden via www.huizenvanhetkind.be.
Lees ook deze getuigenissen: http://www.huizenvanhetkind.be/hk/getuigenissen/