Elk kind is gelijk, dat was het uitgangspunt waarmee we na de zesde staatshervorming de toen genoemde ‘gezinsbijslag’ in een volledig nieuwe jas staken. En dat is tot op heden het fundament waarop we blijven voortwerken. Het is de basis waarmee we gezinnen een goede start willen bieden. We willen aan ieder kind van elk gezin een rugzakje geven met daarin de middelen die ze nodig hebben tijdens de periode waarin ze letterlijk en figuurlijk ‘groeien’.
Met onder meer een sterk basisbedrag van 166 euro voor elk kind, extra toeslagen voor gezinnen die het echt nodig hebben, en een nieuwe naam werd in 2019 het ‘Groeipakket’ geboren.
Nu, twee jaar later was het tijd om de resultaten van deze hervorming onder de loep te nemen. En of het zijn nut bewezen heeft! Zo is er een verdubbeling van het aantal kinderen dat een sociale toeslag krijgt, en zijn er wel 45 procent meer gezinnen die recht hebben op een schooltoeslag via de automatische toekenning. Zo investeerden we 200 miljoen euro extra in middelen binnen het Groeipakket, middelen voor onze kinderen en onze gezinnen.
Het Groeipakket in cijfers:
- Van 192.4 miljoen euro budget voor inkomensgerelateerde toeslagen naar 360.4 miljoen;
- Van 175.000 kinderen naar 364.000 met recht op sociale toeslag;
- 150.000 extra kinderen recht op een schooltoeslag, in totaliteit 485.492;
- Van 90 miljoen naar 180 miljoen euro budget voor de schooltoeslagen.
Maar wat is zo een toeslag en wanneer heb je daar recht op? Gezinnen met een lager inkomen kunnen beroep doen op de ‘inkomensgerelateerde toeslagen’. Een sociale toeslag dient om de draagkracht van deze gezinnen te verhogen en is naast inkomen afhankelijk van de gezinsgrootte. Daarnaast zijn er de ‘participatietoeslagen’, waaronder de bovengenoemde schooltoeslag. Deze zijn gekoppeld aan elkaar: van kinderopvangtoeslag naar kleutertoeslag tot schooltoeslag en zorgen ervoor dat deze kinderen evenveel kansen krijgen om deel te nemen aan kwaliteitsvol onderwijs. Heb je hier recht op? Dan wordt deze toeslag automatisch toegekend! Als laatste wordt een zorgtoeslag voorzien bij kinderen die een extra ondersteuningsnood hebben. Anders dan de vorige wordt dit niet gebaseerd op inkomen, maar op de zorgzwaarte van het kind; de hoeveelheid bijkomende zorg dat ze nodig hebben.
Alle kinderen verdienen dezelfde kansen: om te groeien, te ontdekken, te spelen en te ontwikkelen. Daarom willen wij die mogelijkheden bieden. Zodat niemand uit die boot valt. Elk kind uit elk gezin start met het Groeipakket van eenzelfde bedrag: eenvoudig en rechtvaardig.
Vlaams minister van Gezin Wouter Beke: "Het is een goede zaak dat de fundamenten van deze hervorming sterk staan. Het Groeipakket bevat een geheel van gezinsbijslagen en financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin. Vlaanderen heeft de kans gegrepen om een geïntegreerd gezinsbeleid te ontwikkelen, waarbij kinderbijslag, gezinsondersteuning en de participatie aan kinderopvang en onderwijs hand in hand gaan. De automatische toekenning van de gezinsbijslagen is ook een absolute garantie dat geen enkel kind uit de boot valt."