Geweld op agenten kan nu reeds zwaar worden bestraft
07-08-2012
CD&V-senator Claes vraagt dat rechterlijke macht verantwoordelijkheid opneemt
"Rechters hebben nu al de mogelijkheid om geweld tegen agenten zwaar te bestraffen", zegt CD&V-senator Dirk Claes. Hij verwijst hierbij naar de speciale wet die in 2010 op zijn initiatief werd goedgekeurd in Kamer en Senaat.
"Als maatschappij kunnen wij geweld op agenten niet tolereren. De agenten komen op voor de veiligheid van de burgers en nemen hiervoor vaak zware risico's. De plicht om op de gevaarlijkste momenten tussenbeide te komen, maakt hen bijzonder kwetsbaar. Deze beroepscategorie heeft dan ook nood aan een gepaste bescherming. Het is aan de rechterlijke macht om optimaal gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden die het parlement hen biedt", aldus Claes.
Zo roept Dirk Claes de rechterlijke macht op om een duidelijk signaal te geven en effectief zware straffen uit te spreken voor geweld tegen personen bekleed met een openbare functie. In navolging van het parlement, dat de strafverzwaring wettelijk mogelijk maakte, moet ook de rechterlijke macht nu zijn verantwoordelijkheid opnemen.
Claes nam het wettelijk initiatief nadat hij als burgemeester meemaakte hoe politieagent Marc Munten in 2001 te Rotselaar werd neergeschoten. Later werd ook onder andere Kitty Van Nieuwenhuyse het slachtoffer van het steeds toenemende geweld tegenover politieagenten. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen drukte CD&V-senator Claes in het parlement een verhoging door van zowel de minimum- als maximumstraffen voor geweld tegenover personen bekleed met een openbare functie.
Voor opzettelijke slagen met ziekte of ongeschiktheid tot gevolg kunnen straffen worden uitgesproken van 4 maand tot 4 jaar en bij voorbedachte rade van 1 jaar tot 5 jaar. Wanneer het slachtoffer blijvende gevolgen overhoudt, kan een straf van 5 jaar tot 10 jaar worden opgelegd en bij voorbedachte rade van 10 tot 15 jaar.
Claes vraagt nu dat de rechters effectief gebruik maken van de bestaande regelgeving en zo potentiële daders afschrikken. Het spreekt voor zich dat justitie zijn onafhankelijkheid bewaart en dat de uiteindelijke appreciatie steeds in elke zaak bij de rechterlijke macht ligt. Claes benadrukt evenwel dat ze dankzij deze wet nu de mogelijkheid heeft om zware straffen uit te spreken, waarvan de samenleving verwacht dat ze hier nuttig gebruik van maakt. Consequent zware straffen opleggen voor geweld tegen politieagenten zal onvermijdelijk een afschrikkend effect teweeg brengen.
Natuurlijk is een degelijke strafuitvoering het onmisbare sluitstuk van een efficiënt ontradings- en strafbeleid. Claes: "Het is de bevoegdheid van de minister van Justitie om werk te maken van een degelijke strafuitvoering. Het regeerakkoord voorziet alvast een verstrenging van de voorwaardelijke invrijheidstelling, wat een goede stap voorwaarts is."
Klik hier voor een overzicht van de straffen per categorie van personen.