Gewaarborgde interprofessionele akkoorden tussen suikerfabrikanten en suikerbiettelers
13-05-2013
In het kader van de hervorming van het GLB komt ook de suikerquotaregeling aan bod.
In het voorstel van de Commissie zou de suikerquotaregeling verdwijnen in 2015. Andere pleiten voor het behoud ervan tot 2020. Dit geeft de landbouwers immers meer tijd om zich aan te passen aan het verdwijnen van het suikerquotum. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer ondervroeg minister-president Kris Peeters hierover in de commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid.
De discussie over suikerquota wordt als politiek gevoelig beschouwd.
Er heerst grote verdeeldheid tussen de Europese Commissie, de Landbouwraad en het Europees Parlement.
Minister-president Kris Peeters: “Tijdens de landbouwraad van 19 maart hebben de Lidstaten aan de Raad het mandaat gegeven om tijdens de trilogen een verlenging van 2 jaar van de suikerregeling, tot 30 september 2017 te bepleiten.
Vlaanderen ondersteunt de vraag tot behoud van de suikerregeling met enkele jaren. Op deze manier kan de suiker(biet)sector plannen maken op langere termijn en zich voorbereiden op een tijdperk zonder quota. Vlaanderen pleit echter vooral voor het behoud van een sterke interprofessionale werking, gesteund op gedetailleerde bepalingen betreffende de aankoopvoorwaarden voor suikerbieten.
De bietenproducenten zitten immers in een afhankelijke positie omdat de ongeveer 8.200 suikerbietplanters in ons land hun bieten moeten afzetten bij nog slechts twee suikerfabrikanten. Deze interprofessionele bepalingen moeten volgens Vlaanderen ook na 2020 behouden blijven.
Immers, enkel mits goede interprofessionele afspraken, verankerd in een Europees kader, mits het behoud van een zekere bescherming aan de EU-grens en mits het voortbestaan van het nodige vertrouwen en respect tussen de partners van de suiker(biet)sector kan een afschaffing van de suikerquota op termijn opportuniteiten scheppen.”