Gestuntel aanpak zwarte punten
25-03-2011
Gisteren besprak de Commissie Mobiliteit en Openbare werken in het Vlaams Parlement het verslag van het Rekenhof over het wegwerken van gevaarlijke punten en wegvakken in Vlaanderen. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk de Kort is er bij de aanpak en de uitvoering van dit project in het verleden in ernstige mate knoeiwerk afgeleverd.
Om het aantal doden en zwaargewonden op onze wegen terug te dringen, besliste de Vlaamse regering in 2002 om in sneltempo 809 gevaarlijke punten of "zwarte punten" - locaties met in verhouding veel ongevallen met doden of gekwetsten - weg te werken. Het was de bedoeling om op vijf jaar (dus tegen 2007) alle punten aan te pakken voor een bedrag van 500 miljoen euro.
Het programma kwam traag op gang, maar de aanpak van de punten kan stilaan tot een einde gebracht worden. Cijfers tonen aan dat de uitgevoerde werken tot meer verkeersveiligheid bijdragen. De ongevallencijfers worden ook opgevolgd. Indien de uitgevoerde werken hun effect missen, wordt er bijgestuurd.
Het rapport is echter zeer kritisch over de aanpak van de projectvoorbereiding en de gunning van het studieraamcontract met studiebureau TV3V, waarbij procedures met de voeten werden getreden. “Dit is wel erg veel gestuntel. Verkeersveiligheid mag dan al heel belangrijk zijn, hier is wel voorbijgegaan aan heel wat eisen op het vlak van studieopdrachten en de opvolging ervan.”
Volgens Dirk de Kort moet dit rapport daarom ook geëvalueerd worden door de Commissie Versnelling van Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprojecten, de zgn. ‘speedcommissie’. Het was immers van bij de aanvang duidelijk dat de zwarte punten snel en efficiënt aangepakt moesten worden. Er mocht geen tijd verloren gaan. Zoiets moet echter wel gebeuren met inachtneming van de regels van goed bestuur. “Daarom moet er een nieuwe methodiek worden gevolgd, die het mogelijk maakt sneller te werken, maar evengoed transparant en met voldoende bewaking van kosten en spelregels”, aldus het Vlaams parlementslid.
“Verder blijkt dat veiligheid en doorstroming sterk wederzijds op elkaar inwerken. Het heeft daarom niet zoveel zin meer (zwart) punt per punt aan te pakken. De aanpak in een reeks is nodig. Gezien de congestieproblemen is het belangrijk dat in één beweging ook de betere doorstroming op het zwarte punt of het (zwarte) traject kan worden gegarandeerd”, besluit Dirk de Kort.