Gemeenten krijgen weer forse steun voor realisatie 117 rioleringsprojecten in 2014
04-09-2013
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege ondersteunt gemeenten jaarlijks voor 210 miljoen euro voor de uitbouw van de gemeentelijke riolering. De minister keurde voor volgend jaar opnieuw 117 projecten goed. Deze investering is belangrijk voor de waterkwaliteit van onze rivieren en beken en helpt Vlaanderen verder in de richting van de Europese doelstellingen.
Sinds 31 augustus 2012 zijn alle Vlaamse projecten om te voldoen aan de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater uitgevoerd. Sedertdien is Vlaanderen volledig conform met de verplichting tot opvang, zuivering en aansluiting. Om die kaderrichtlijn water uit te voeren, stelde de Vlaamse Regering op 8 oktober 2010 het maatregelenprogramma en de stroomgebiedbeheerplannen van de Maas en de Schelde voor de periode 2009-2015 vast. Naast maatregelen inzake waterbeheer, hydromorfologische ingrepen als hermeandering, en vismigratie, en de sanering van vervuild slib, werden de investeringen voor de uitbouw en het onderhoud van de saneringsinfrastructuur in uitvoering van de kaderrichtlijn water jaar op jaar op niveau gehouden:
Jaarlijks 110 miljoen euro subsidies aan gemeenten voor gemeentelijke investeringen;
Jaarlijks 100 miljoen euro voor ten laste name door het Vlaams Gewest van gemeentelijke rioleringen via het Lokaal Pact;
Jaarlijks 150 miljoen euro voor bovengemeentelijke investeringen van het Gewest in zuiveringsinfrastructuur.
Voor 2014 keurde Vlaams minister Schauvliege nu een subsidieprogramma goed voor 117 rioleringsprojecten. Zo wordt het rioleringsnet in Vlaanderen verder uitgebreid naar plaatsen waar nog geen riolering lag. Steun is er bovendien voor de vervanging van verouderde rioleringsbuizen. Die modernisering gaat vaak gepaard met de heraanleg van de straat of het trottoir om de hinder voor de bevolking tot een minimum te beperken. Het Vlaams Gewest komt enkel tussen voor het rioleringsaspect van deze projecten. De totale kost van de 117 projecten bedraagt 227 miljoen euro.
Ruimtelijke versnippering leidt ertoe dat het rioleringsnet niet elke bebouwing kan bereiken. Dat kan de kosten voor riolering doen oplopen. In sommige gevallen wegen de voordelen niet meer op tegenover de hoge kost. Daarom kunnen huishoudens buiten het rioleringsnet hun afvalwater individueel zuiveren. Vandaar dat binnen de subsidiëring van 2014 ook 63 dossiers voor de plaatsing van 558 individuele behandelingsinstallaties (IBA’s) zijn opgenomen. De maximale tussenkomst is 2.250 euro per IBA.
Minister Schauvliege trekt dus de lijn van de afgelopen jaren door, waarbij de Vlaamse regering telkens 110 miljoen euro vrijmaakte voor de uitbouw van het gemeentelijke rioleringsnetwerk en de bouw van individuele saneringsinstallaties. Dit bedrag wordt aan de betrokken gemeenten toegekend zodra de geprogrammeerde dossiers technisch zijn goedgekeurd.
Daarnaast maakt het Vlaams Gewest sinds 2010 binnen het ‘Lokaal Pact’ jaarlijks nog eens 100 euro vrij voor de uitbouw van de rioleringen. De NV Aquafin neemt hiermee een aantal projecten van de gemeenten over en voert deze versneld uit. Gespreid over 7 jaar gaat het over 700 miljoen euro.
U vindt de projecten 2014 op het geoloket van de Vlaamse Milieumaatschappij via http://geoloket.vmm.be/saneringsinfrastructuur/tabelgip.php.
Meer info over de IBA’s vindt u op http://geoloket.vmm.be/zonering/burger.php