Gemeenschappelijk landbouwbeleid uitgesteld tot 1 januari 2015?
Minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, heeft vorige week bij de opening van Agriflanders, de tweejaarlijkse land- en tuinbouwbeurs in Gent, gepleit voor een uitstel van de hervorming van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) met 1 jaar.
Vandaag, tijdens de vergadering van het Speciaal Comité Landbouw, dat de vergadering voorbereidt van de Raad van ministers van Landbouw van de 27 Europese Lidstaten, heeft de Europese Commissie voor de eerste maal openlijk gesproken over een mogelijk uitstel van het nieuwe GLB tot 1 januari 2015. Concrete voorstellen voor het overgangsjaar 2014, worden later dit voorjaar verwacht. Eerst dienen de staatshoofden en regeringsleiders in de Europese Raad een akkoord te vinden over de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de periode 2014-2020.
”Ik ben tevreden dat de Europese Commissie mijn conclusie deelt. Gezien de stand van de besprekingen, is een uitstel van de hervorming van het Europees landbouwbeleid met 1 jaar tot 1 januari 2015 absoluut noodzakelijk. Het geeft enerzijds extra tijd om tot een haalbaar compromis te komen dat ook aanvaardbaar is voor de Vlaamse land- en tuinbouw, en anderzijds om de landbouwbedrijven de nodige tijd te geven zich aan te passen”, aldus een tevreden minister-president Kris Peeters.
Indien de huidige besprekingen volgens schema verlopen, dan zouden de Europese Raad Landbouw en het Europese parlement ten vroegste in juni dit jaar tot een politiek akkoord over het nieuwe GLB kunnen komen. In het najaar kan dan gestart worden met de besprekingen van de toepassingsbepalingen, en nadien pas kunnen de lidstaten van start gaan met de opmaak van hun eigen wetgeving. De Europese Commissie bevestigt de visie van de minister-president dat een toepassing van het nieuwe GLB op 1 januari 2014 onmogelijk is, zowel voor de administratie als voor de landbouwbedrijven. Wel dient er in 2014 al rekening gehouden te worden met het nieuwe, kleinere budget.
Concreet betekent dit dat de bedrijfstoeslag in 2014 in zijn huidige vorm zal toegepast worden, met een kleiner budget. Dit effect is te wijten aan een globale daling van het landbouwbudget, én de eerste stap van de herverdeling van de directe betalingen tussen lidstaten. De vergroening wordt uitgesteld tot 1 januari 2015, evenals de herverdeling van de directe steun tussen sectoren. Ook zullen de maatregelen van het lopende programma voor plattelandsontwikkeling 2007-2013 met 1 jaar verlengd worden, rekening houdende met het nieuwe budget. De concrete voorstellen zullen zowel door de Europese Raad Landbouw als het Europese Parlement in detail besproken worden, gezien zij beiden hierover hun goedkeuring moeten geven.