Gelegenheidsarbeid in de horeca wordt aantrekkelijker
24-10-2013
In januari 2012 diende CD&V-senator Dirk Claes samen met Wouter Beke een wetsvoorstel in om het systeem van gelegenheidsarbeid aantrekkelijker te maken. Het wetsontwerp van de regering, dat de voorstellen van Claes zo goed als overneemt, wordt deze namiddag goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Senaat. Dit gebeurde gisteren reeds unaniem in de Commissie Sociale Aangelegenheden.
De horecasector is goed voor een omzet van meer dan 12 miljard euro per jaar, waarmee het voor meer dan 3% bijdraagt aan het Belgische bruto binnenlands product. Wetgeving die de werkgelegenheid in deze toch wel aparte sector stimuleert, is dus een must.
In de horecasector is echter ook vaak sprake van zwartwerk. Dit heeft nadelige gevolgen voor alle betrokkenen. “De werknemer geniet weinig bescherming, de werkgever is niet in orde en de overheid ontvangt hierdoor geen inkomsten”, zegt Claes. Hij is van mening dat wanneer het financiële verschil tussen zwartwerk en legale arbeid aanzienlijk verkleint, de financiële incentive om zwartwerk te verrichten, zal afnemen.
In het wetsontwerp van minister van Financiën Koen Geens wordt een vast bedrag geheven op het uurloon van de werknemer, dat alle sociale zekerheidsbijdragen dekt. Daarnaast wordt een verlaagd tarief van 33% ingevoerd voor de personenbelasting. Door deze vereenvoudiging verdienen de werknemers in de horeca netto meer én weten ze vooraf precies hoeveel ze overhouden. Zo bestaat er geen voordeel meer om nog langer in het zwart te werken. Bovendien ontvangt de staatskas meer inkomsten via sociale bijdragen, btw en fiscale opbrengsten.
“Als we tot een verwitting van de sector willen komen, is de nieuwe regelgeving rond gelegenheidsarbeid een absolute voorwaarde. De sector, die zelf vragende partij is voor een forfaitair systeem, kan dan ook tevreden zijn met deze belangrijke doorbraak”, besluit Claes.