Geld lenen kost ook geld
16-07-2014
CD&V heeft met verbazing kennis genomen van de ideeën van vice-premier Vande Lanotte om de kosten van het groenestroombeleid binnen de perken te houden. In zijn redenering zouden de Vlaamse gezinnen niet moeten opdraaien voor de factuur van het groenestroombeleid door de creatie van een fonds dat gespijsd wordt met geleend geld.
Dit is een opmerkelijk voorstel om verschillende redenen.
Ten eerste veegt Johan Vande Lanotte de vloer aan met het beleid dat zijn collega Freya Vanden Bossche heeft gevoerd. Zij was minister van energie in de jaren dat het grootste deel van de kosten van de overgesubsidieerde zonnepanelen zijn ontstaan. Vande Lanotte zegt daarover letterlijk: ‘De kosten zijn zo hoog opgelopen omdat de Vlaamse steun veel te lang veel te hoog is geweest.’ Het zijn net zijn partijgenoten die hiervoor verantwoordelijk tekenen. En met de prijsbevriezing heeft Vande Lanotte zelf het probleem vooruitgeschoven en nog verzwaard.
Vande Lanotte stelt voor het fonds te financieren door bijkomend geld te lenen. Als minister van consumentenzaken zou hij moeten wetten dat geld lenen ook geld kost. De factuur voor de Vlaamse gezinnen wordt zo alleen maar groter. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Vande Lanotte heeft het over een fonds van 500 miljoen euro. Helaas is dit een grove onderschatting van de werkelijk te financieren kosten. De nu reeds doorgerekende certificatenkosten in de elektriciteitsfactuur worden voor 2013 geschat op 857 miljoen euro. Deze kosten zijn niet de werkelijke kosten:
Door de prijsbevriezing zijn er bij de netbeheerders ongeveer 580 miljoen euro tekorten tegen eind 2014.
Het overschot aan certificaten bij netbeheerders en leveranciers bedraagt tegen eind 2014 ongeveer 910 miljoen euro.
Vande Lanotte onderschat het probleem dus. Zijn voorstel volstaat ook in die optiek niet als oplossing.
Een verdere aanpassing van het groene stroombeleid is noodzakelijk. In 2012 heeft het parlement, met een voorstel van decreet, de oversubsidiëring een halt toegeroepen. CD&V wil nog verder inzetten op een kostenefficiënt groen energiebeleid. Vande Lanotte’s voorstel draagt daar niet toe bij.