Gegevensdeling in zorg en welzijn van start
30-04-2012
In november 2012 zullen 4 pilootprojecten in Aalst, Limburg, Turnhout en Zenneland als eersten aan de slag gaan met Vitalink, het elektronisch platform voor het delen van zorg- en welzijnsgegevens. Samenwerkingsverbanden van huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, verzorgers en softwarebedrijven werden geselecteerd om Vitalink uit te testen in de praktijk. De pilootgroepen starten in mei met de voorbereidingen binnen hun project en met de aanpassing van de bestaande software. “De eerste pilootprojecten zullen zich concreet toeleggen op het delen van medicatiegegevens, op voorwaarde dat de patiënt zijn toestemming geeft”, zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Uniek platform voor elektronisch delen van gegevens
Vitalink gaat over veel meer dan gegevens delen. Vitalink gaat over betere samenwerking en betere organisatie, over veiligheid en over nieuwe evoluties, over rechten van de patiënt en over mogelijkheden voor de zorgverlener. En uiteindelijk gaat Vitalink altijd over betere zorg voor iedereen. Iets van vitaal belang.
Vitalink is een belangrijke stap in de Vlaamse zorg- en welzijnssector. Het laat zorgverleners toe om specifieke gegevens uit hun elektronisch medisch- of zorgdossier, die belangrijk zijn voor de zorg van hun patiënt/cliënt, te delen met andere zorgverleners. Dat gebeurt met het volste respect voor de privacy en op een erg beveiligde manier via een digitaal platform. En enkel met de toestemming van de patiënt/cliënt. Vitalink moet op die manier leiden tot meer en betere samenwerking en minder administratie. En dus op termijn tot een betere zorg voor de patiënt.
Vitalink zorgt ervoor dat zorgverleners die in een therapeutische relatie staan met hun patiënt, actuele gegevens van die patiënt/cliënt altijd ter beschikking hebben, zodat op elk moment en op gelijk welke plaats de juiste beslissingen kunnen worden genomen rond diagnose en behandeling. In een eerste fase zal men via Vitalink het medicatieschema kunnen delen. Voorzien wordt dat later ook andere gegevens gedeeld kunnen worden, zoals een samenvatting van het medisch dossier, of gegevens over de zorgbehoevendheid.
Vitalink is uniek in Vlaanderen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen: “Vitalink is het eerste platform dat multidisciplinaire samenwerking mogelijk maakt tussen alle betrokken zorg én welzijnsactoren. Bovendien wordt de uitwerking aangestuurd door de sector zelf en patiëntvertegenwoordigers. Ook dat is een unieke aanpak.”
Pilootprojecten testen medicatieschema
Na een uitgebreide selectieprocedure selecteerde de werkgroep ICT van het Samenwerkingsplatform Eerstelijnsgezondheidszorg de volgende pilootprojecten:
– Vitalink pilootproject Aalst
– Vitalink pilootproject Limburg Medicatieschema
– Vitalink pilootproject Regio Turnhout
– Vitalink pilootproject Zenneland
De Vitalink pilootprojecten in Aalst, Limburg, Turnhout en Zenneland bestaan uit huisartsen, apothekers, verpleegkundigen en verzorgers. Ook de patiënt zelf, of zijn vertegenwoordiger, en softwarebedrijven worden nauw betrokken bij de pilootprojecten in die regio’s.
De 4 pilootgroepen zullen werken met de eerste toepassing op Vitalink, het medicatieschema. Dat geeft een overzicht van alle medicatie die een patiënt op een bepaald moment hoort te nemen, en is uitstekend geschikt om de verschillende zorgverleners te laten samenwerken.
– Vitalink pilootproject Aalst gaat een efficiënte en gebruiksvriendelijke werkwijze uitwerken voor het delen van medicatiegegevens via Vitalink en de meerwaarde ervan voor de zorgverleners nagaan. Ook wordt er gekeken naar het effect van het Vitalink medicatieschema op het medicatiegebruik van de patiënt.
– Vitalink pilootproject Limburg Medicatieschema bouwt voort op een bestaand project rond een papieren medicatieschema en betrekt o.a. een academisch ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en de universiteit Hasselt bij het project. De nadruk ligt op de continuïteit van de zorg bij opname en ontslag in het ziekenhuis.
– Vitalink pilootproject Regio Turnhout wil via Vitalink de correcte inname van geneesmiddelen bevorderen, het behandelingseffect verhogen en de zorgverstrekkers rond patiënten met een uitgebreide medicatie nauwer laten samenwerken.
– Vitalink pilootproject Zenneland zal het medicatieschema van Vitalink integreren in het e-Zorgplan. Op die manier kan de werklast voor de zorgverleners verminderen en kan het medicatieschema van Vitalink via het e-Zorgplan toegankelijk gemaakt worden voor zorgverleners die geen aangepaste softwarepakketten hebben.
In mei 2012 starten de pilootgroepen met hun project en met de aanpassing van de bestaande software. Tegen november 2012 is Vitalink beschikbaar en zal het platform gedurende zes maanden in de vier regio’s in de praktijk worden uitgetest. De ervaringen van de pilootprojecten worden gebruikt om Vitalink later uit te rollen naar de rest van Vlaanderen.