Gefragmenteerde aanpak vrouwelijke genitale verminking doet resultaten uitblijven
06-02-2014
Vandaag is het Zero Tolerance Day tegen vrouwelijke genitale verminking. Voor de CD&V-senatrice, en tevens voorzitster van Vrouw & Maatschappij, Els Van Hoof is dit een uitgelezen kans om de minister van Volksgezondheid aan de tand te voelen in verband met de toegenomen cijfers. “Uit haar antwoord bleek dat de aanpak van de problematiek echter too little, too late is”, aldus Van Hoof.
De cijfers spreken voor zich. Uit een studie (ITG van Antwerpen) blijkt dat het aantal vermoedelijke slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking in België verdubbeld is van 6.260 in 2007 naar 13.122 in 2012. Die verdubbeling is volgens de onderzoekers te verklaren door de stijging van het aantal vrouwen die naar België komen uit landen waar genitale verminking wordt toegepast. Het aantal meisjes dat risico loopt op een besnijdenis is gestegen van1.975 naar 4.084. 2.493 van die meisjes is bovendien jonger dan 5 jaar.
De minister meldde dat op 1 maart er twee centra voor multidisciplinaire tenlastenneming van verminkte vrouwen geopend zullen worden, namelijk in het UZ Gent en het UMC Sint-Pieter. Ze deelde ook mee dat er budget vrijgemaakt wordt voor diverse initiatieven, onder andere in functie van preventie en bewustmaking van professionals.
Els Van Hoof verwelkomt het openen van beide centra, maar denkt dat er meer mogelijk is: “Er zijn talrijke initiatieven en organisaties met vrouwelijke genitale verminking bezig, maar op gefragmenteerde wijze. Er ontbreekt een gedreven gecoördineerde aanpak die gericht is op gedragsverandering, preventie en vervolging. Wist je dat in België nog nooit iemand veroordeeld is voor genitale verminking?”
Het wetsvoorstel van Els Van Hoof, dat momenteel besproken wordt in de Senaat, wil het wetgevend kader rond genitale verminking uitbreiden. Momenteel kunnen personen die genitale verminking bij vrouwen uitvoeren, vergemakkelijken of bevorderen worden vervolgd op basis van artikel 409 van het Strafwetboek. In het voorstel dat nu op tafel ligt, wil Els Van Hoof ook personen die daartoe hebben aangezet strafbaar stellen.
“Er zijn veel goedbedoelde acties, maar de cijfers wijzen op een verdubbeling van het aantal slachtoffers op vijf jaar. Bovendien rust er ook een zeker taboe op. Erover zwijgen is echter dodelijk”, zegt Van Hoof. “Tradities stoppen niet aan de grenzen. Migratie zal dit fenomeen verder exporteren, wat we niet kunnen tolereren. Een Europese strategie is wenselijk, maar dat neemt niet weg dat we binnen België geen duidelijk, gecoördineerd beleid moeten voeren.”