Geen budget uitrustingstoelagen?
07-07-2011
In een recent tijdschriftartikel liet men de studiedienst van de VDAB en enkele woordvoerders van grote adviesbureaus m.b.t. human resources aan het woord over de oriëntering van studenten en de tewerkstellingskansen van bepaalde opleidingen in ons onderwijssysteem. Ondermeer over de studieoriëntering, de technische uitrusting van de nijverheidsscholen en de finaliteit van bepaalde studierichtingen liet men enkele pijnpunten horen. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer legde deze voor aan minister van onderwijs Pascal Smet.
De minister gaf toe dat een aantal studierichtingen in het secundair en in het hoger onderwijs weinig kansen bieden op de arbeidsmarkt. De invoering van de kwalificatiestructuur en de beroepscompetenties zou daaraan al veel kunnen verhelpen, stelde hij. Specifiek voor het secundair onderwijs moet dan weer in de aankomende hervorming van het secundair onderwijs de finaliteit van bepaalde richtingen worden verduidelijkt, ook zouden er in de derde graad minder studierichtingen moeten overblijven. Ondermeer de programmatiestop die momenteel reeds van kracht is, moet daartoe bijdragen.
Smet ging ook akkoord met het grote belang van de beschikbaarheid van moderne uitrusting – zeker voor het imago en de arbeidsmarktgerichtheid – voor de technische scholen. De laatste jaren werd via eenmalige operaties reeds 40 miljoen euro geïnvesteerd maar de minister wil op zoek naar een structurele aanpak zodat de scholen hun machineparken steeds up to date kunnen houden. Hij gaf wel toe dat er daarvoor momenteel geen budgettaire ruimte is. Jos De Meyer is het hier niet mee eens en herinnerde de minister aan zijn vroegere beloftes.
Voor heel gespecialiseerde apparatuur ziet Smet veel heil in de Regionale Technologische Centra. Zo verwees hij naar het project ‘diagnose car TB21’ in Antwerpen waar er een carrousel werd opgezet van wagens en de bijhorende diagnoseapparatuur.