Gecorrigeerde financiële transactietaks komt stap dichterbij
18-06-2013
De invoering van een financiële transactietaks (FTT) kwam vandaag een stap dichterbij. De commissie economische en monetaire zaken (ECON) van het Europees Parlement heeft vandaag haar rapport gestemd over het voorstel op grond waarvan 11 lidstaten een nauwere samenwerking willen aangaan met betrekking tot de invoering van deze FTT. De Europese parlementsleden spreken zich uit vóór de invoering van een financiële transactietaks, maar sturen het voorstel van de Europese Commissie op cruciale punten bij.
Marianne Thyssen: “Een financiële transactietaks kan een belangrijk instrument zijn om de financiële sector een billijke bijdrage te laten leveren aan de overheidsfinanciën. Bovendien ontmoedigt hij overdreven risicovolle acties en korte termijn denken in deze sector. Toch is het, zeker in deze moeilijke economische tijden, cruciaal dat het Commissievoorstel stevig wordt bijgestuurd, om te vermijden dat Europa zichzelf in de voet schiet en een belasting introduceert die onze economie zwaar zou treffen. Ik ben dan ook uitermate tevreden met de correcties die we vandaag hebben geïntroduceerd.”
De voorziene tarieven voor de FTT bedragen 0,1% voor aandelen en obligaties en 0,01% voor derivaten. Het rapport stelt sommige transacties, die cruciaal zijn voor het ‘geolied’ functioneren van onze reële economie, vrij van de financiële transactietaks (intra-groep-transacties bestemd om te voldoen aan wettelijke liquiditeitsvereisten; market-making activiteiten in relatie tot illiquide aandelen/obligaties) of legt hen een lager tarief op (0,01% voor repos met maximum looptijd van 3 maanden; tot 1 januari 2017 0,05% voor overheidsobligatietransacties op secundaire markten; pensioenfondsen genieten van lager tarief van 0,05% voor aandelen & obligaties transacties, en 0,005% voor derivatentransacties).
Bovendien wil ECON dat er gekozen wordt voor een maximumharmonisatie van de belastingtarieven, in plaats van de voorgestelde minimumharmonisatie die enkel tot nog meer versnippering van de interne markt zou leiden.
Ook benadrukt het rapport dat deze versterkte samenwerking slechts mag worden gezien als een eerste stap in de richting van het uiteindelijke doel van een globale financiële transactietaks. Daarom vraagt het Parlement dat de Commissie dit onderwerp op de G20- en G8-agenda zet.
De gegenereerde belastinginkomsten moeten bovendien, minstens gedeeltelijk, naar echte ‘eigen middelen’ voor Europa evolueren, zij het dat deze in mindering zullen moeten worden gebracht van de nationale bijdrage zolang niet alle EU lidstaten deelnemen aan de FTT. "Daarmee is het 'Europees eigen middelen'-karakter eerder symbolisch, maar ook dat is weer een stap vooruit", aldus Marianne Thyssen.