Gebruik antipsychotica bij kinderen blijft te hoog
01-06-2012
In 2010 kregen maar liefst 11000 minderjarigen antipsychotica voorgeschreven, waarvan 485 kinderen jonger waren dan zes jaar. Het gebruik van antipsychotica piekt vooral bij zes- tot twaalfjarigen, met 4380 patiënten, en bij twaalf- tot vijftienjarigen, met 4581 patiënten, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).
Officieel worden de middelen voorgeschreven om schizofrenie, manische episodes of een bipolaire stoornis te behandelen. Tot voor kort gold de regel nochtans dat je bij kinderen nog geen bipolaire stoornis kon vaststellen, maar na de kritiek op ADHD-medicatie zijn veel ADHD-diagnoses nu vervangen door bipolaire stoornissen. De laatste jaren is er een enorme tendens om die diagnose ook bij jongeren en kinderen vast te stellen: elk afwijkend gedrag wordt meer en meer als bipolair afgedaan, terwijl heel wat emotionele stemmingswisselingen eenmaal bij die leeftijd horen. Voor die gedragsproblemen wordt dan ook meer en meer naar antipsychotica gegrepen.
"Een zorgwekkende tendens, alleen al omwille van de bijwerkingen", zegt gemeenschapssenator Cindy Franssen (CD&V). "Ze kunnen ernstige gewichtstoename veroorzaken, diabetes, neurologische problemen,... Bovendien moet je ze in principe levenslang nemen. Ook de langetermijneffecten zijn niet gekend."
Franssen ondervroeg minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx hierover in de Commissie Sociale Aangelegenheden. Die laatste heeft haar administratie de opdracht gegeven een platform "psychotropen" op te richten, dat als doelstelling heeft het antipsychoticagebruik bij minderjarigen beter te controleren. Bovendien besliste het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten om in het kader van het gebruik van psychofarmaca bij kinderen de bijsluiters van de neuroleptica te herzien.
"Dit is een belangrijke eerste stap in de goede richting, maar er moet een meer systematische aanpak komen op eender welke medicatie die kinderen wordt voorgeschreven voor gedragsproblemen. We moeten leren uit het ADHD-verhaal dat, indien enkel het voorschrijven van antipsychotica wordt aangepakt, er, door het lobbywerk van de grote farmaceutische bedrijven, naar andere middelen zal gegrepen worden voor afwijkend gedrag bij kinderen", aldus Cindy Franssen.