CD&V is en blijft dé gezinspartij bij uitstek. We zetten ons dan ook in voor een sterke ondersteuning van alle ouders zodat ze hun kinderen de beste zorg kunnen bieden. Afgelopen week namen Kamerleden Griet Smaers en Nahima Lanjri hierbij een belangrijke stap met hun voorstellen om het geboorteverlof verder uit te breiden.
Voor CD&V telt élke vader, los van welk statuut je hebt
De vader die zijn activiteit volledig of gedeeltelijk onderbreekt voor de geboorte van zijn kind, moet kunnen genieten van een betaald verlof. Zo stelt de beleidsnota die ondersteund wordt door CD&V-Kamerlid Griet Smaers. Voor haar is het van belang dat elke vader en mannelijke meeouder zorg kan dragen voor zijn kind. De nieuwe wettelijke regeling zal volgens haar dan ook bijdragen tot meer levenskwaliteit van de betrokken partijen.
“Wij vinden dat ook zelfstandige vaders en meeouders het recht moeten kunnen hebben op extra tijd die ze willen besteden aan hun pasgeboren kind en aan ondersteuning in het huishouden. Dit zou bovendien niet tot té zware financiële gevolgen mogen leiden die kunnen ontstaan door het tijdelijk terugschroeven van hun zelfstandige activiteit.”
Om de combinatie van een eigen zaak met het vaderschap aan te moedigen en te waarderen diende het Kamerlid eerder een wetsvoorstel in dat voorziet in een facultatief geboorteverlof of desgewenst geboortehulp. Bij de geboorte van hun kind hebben vaders en mannelijke meeouders die als werknemer tewerkgesteld zijn het recht om binnen de vier maanden tien dagen van hun werk afwezig te zijn voor de zorg van hun pasgeboren kind(eren). Het vaderschaps- of geboorteverlof is bezoldigd. Enerzijds kan de mannelijke zelfstandige of meeouder een geboorteverlof van tien dagen opnemen binnen de vier maanden vanaf de dag van de bevalling van de partner. Hiervoor kan men een uitkering bekomen die even hoog ligt als de moederschapsuitkering bij moederschapsrust, ofwel € 79 euro per dag. Anderzijds kan de zelfstandige die geen beroep wenst te doen op het geboorteverlof, bijvoorbeeld omdat hij zijn zaak niet zo lang kan sluiten, kiezen om 15 gratis dienstencheques aan te vragen bij zijn sociaal verzekeringsfonds.
>> Kom hier meer te weten over het wetsvoorstel van Griet Smaers
Pleegzorgverlof uitbreiden naar 17 weken
Van 9 tot 18 november is het de Week van de Pleegzorg. Vandaag de dag hebben pleegouders recht op slechts 6 dagen afwezigheid per kalenderjaar. Het oorspronkelijke idee achter dit verlof zijn een aantal afwezigheidsdagen om te voldoen aan talrijke administratieve en gerechtelijke verplichtingen. Maar Nahima Lanjri laat weten dat pleegouders bovenal een zorgtaak hebben en het belangrijk is dat zij de nodige ruimte krijgen om een band te creëren met hun pleegkind.
Een gezin runnen is niet evident. Een evenwicht zoeken tussen werken, huishoudelijke taken, de opvoeding van kinderen en een eigen persoonlijke ontwikkeling lijkt vaak gekkenwerk. Voor pleeggezinnen gaat die zoektocht bovendien met horten en stoten dankzij de nodige administratieve en juridische hobbels.”
Vanaf 1 januari kan men voor langdurige pleegzorg (minimum zes maanden) terugvallen op quasi dezelfde regeling als die voor adoptie. Elke pleegouder krijgt voortaan zes weken pleegzorgverlof. Vanaf 2019 komt daar om de twee jaar telkens een week bij zodat men tegen uiterlijk 2027 samen aan zeventien weken komt. Dat is namelijk evenveel als natuurlijke ouders, die vijftien weken moederschapsverlof en twee weken vaderschapsverlof krijgen. Elke ouder zal minstens zes weken zelf kunnen opnemen. De vijf extra weken op termijn zullen vrij verdeeld kunnen worden tussen de beide pleegouders. Dit verlof wordt bovendien verdubbeld ingeval van een gehandicapt kind en wordt verlengd met twee weken per ouder indien de ouders gelijktijdig meerdere kinderen langdurig opvangen. Deze regeling geldt zowel voor werknemers als voor zelfstandigen. Het verlof moet daarenboven aanvangen binnen het jaar na het onthaal van het kind in het gezin.
>> Meer info over het voorstel van Nahima Lanjri vind je hier