Ford Genk: structurele maatregelen in begroting 2013-2014
26-10-2012
Mijnheer de voorzitter, collega’s, toen ik eerder deze week mijn vraag over Ford Genk indiende, was het vooral mijn bedoeling een debat te voeren over Ford Genk. Sinds wat gisterenochtend gebeurd is, valt er blijkbaar niet veel meer te debatteren. Een debat is zinloos, alles is al gezegd.
Ik zal dan ook niet de feiten van de afgelopen 36 uur herhalen. Die hebt u voldoende meegekregen via de pers en via de televisie. Het heeft ook geen zin vandaag over mijn gevoelens te spreken. Wij hebben hier allemaal onze gevoelens bij. Alleen al in mijn gemeente, Maasmechelen, zullen ongeveer 800 gezinnen te lijden hebben onder de beslissing van Ford Genk, en in mijn persoonlijke vriendenkring is een vijftal gezinnen onmiddellijk getroffen. Dat lijkt mij een voldoende uiting van mijn gevoelens.
Collega’s, de afgelopen 36 uur heb ik vastgesteld dat vele mensen plots de oorzaken menen te kennen van wat er fout ging bij Ford Genk. Sommigen verwijzen naar de overproductie, andere verwijzen naar de economische conjunctuur. Er wordt verwezen naar de loonkosten, er wordt verwezen naar de energiekosten, er wordt verwezen naar het winstbejag van multinationals. Naargelang van de aangehaalde oorzaken schuift men de zwartepiet door naar andere personen. Ik vind dat wij daar nu niet aan moeten meedoen, collega’s. Hier is geen plaats voor partijpolitieke spelletjes of voor gekibbel tussen het Vlaamse en het federale niveau.
Wij moeten nu vooral bescheidenheid aan de dag leggen. Alle actoren die mee hebben gezorgd voor de huidige situatie in ons land, moeten bescheiden in eigen boezem kijken. Het gaat dan niet enkel om de politiek, maar ook over de werkgevers, de werknemers, de vakbonden, de bedrijven zelf. Ik meen dat dit de correcte houding is.
Ik vind het ook belangrijk dat wij geen valse verwachtingen creëren voor de vele getroffen gezinnen. Wij mogen geen valse verwachtingen creëren, maar moeten wel bekijken wat wij kunnen doen. Wij moeten naar de toekomst kijken. Voor mijn fractie zijn daarvoor twee dingen belangrijk.
Ten eerste is het belangrijk dat er nu, zonder aan steekvlampolitiek te doen, eindelijk structurele maatregelen genomen worden. Misschien is Ford Genk daarvoor de spreekwoordelijke druppel die de emmer heeft doen overlopen, na bedrijven als Bekaert en andere in ons land waar dezelfde problemen zijn geweest. Misschien is Ford Genk de spreekwoordelijke druppel die noodzakelijk is opdat wij daar echt werk van maken. Het is dus goed dat er vanavond al overleg zal zijn tussen de betrokken ministers op het federale en het Vlaamse niveau.
CD&V vraagt dat er tijdens de begrotingsbesprekingen voor 2013-2014 duidelijke signalen gegeven worden dat er een structurele aanpak komt van de hele relanceproblematiek.
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de eerste minister, het is, ten tweede, belangrijk dat de federale en Vlaamse overheid aan mijn provincie opnieuw de kans geven om zich te herpositioneren en om terug op te bouwen. Er moeten nieuwe structuren gecreëerd worden, net als eind jaren ’80, begin jaren ’90 met de sluiting van de mijnen, om ons, Limburgers, toe te laten opnieuw de handen uit de mouwen te steken en opnieuw te werken aan een nieuw Limburg. Er moet een nieuw plan voor Limburg komen, om de vele getroffen gezinnen de kans te geven om zelf hun toekomst opnieuw uit te bouwen.
Collega’s, ik geloof in het positivisme, zeker met de steun van het Vlaamse en van het federale niveau en ik geloof in de doorzettingskracht van de Limburgers. It’s not the size of the waves that’s important, it’s the glowing of the ocean.