De afgelopen jaren werden steeds meer voetbalclubs gecontroleerd door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Dat blijkt uit een parlementaire vraag die CD&V-Kamerlid Steven Matheï stelde aan minister Van Peteghem. “De onthullingen in de voetbalwereld van de afgelopen jaren, met systematische belastingontduiking en witwaspraktijken, zijn een kaakslag voor iedereen die wel correct bijdraagt. De overheid moet dus blijven inzetten op dergelijke controles”, aldus Matheï.
Terwijl in 2017 nog maar twee voetbalclubs gecontroleerd werden door de BBI, waren er dat in 2021 tien. Dit leidde de in de periode 2017-2021 tot een vordering van belastingen, belastingverhogingen en BTW bij drie clubs. Inzake btw werd 1.070.643 euro aan geldboetes gevorderd. Daarnaast werd voor 10.666.117 euro aan belastingverhogingen opgelegd.
Kamerlid Steven Matheï:
Het stijgend aantal controles is een goede evolutie. De zweem van wijdverspreide belastingontduiking en witwaspraktijken hangt al jaren rond het voetbal. De praktijken die bij “Operatie Propere Handen” aan het licht kwamen en recenter de getuigenis van spijtoptant Veljkovic zijn verbijsterend. Het is belangrijk dat de BBI dit grondig onderzoekt en gelden zo veel als mogelijk recupereert ten gunste van de samenleving.
De toenemende controles zullen in de toekomst leiden tot een hoger bedrag aan terugvorderingen. Vorig jaar werden er tien controles uitgevoerd door de BBI. In totaal zijn er 69 fraude inspecteurs betrokken bij de voetbaldossiers. De controles geven de fraudediensten de mogelijkheid om onder meer documenten in te kijken, de boekhouding op te vragen en de bedrijfslokalen te bekijken. Indien er sprake is van fraude heeft de BBI de mogelijkheid om transacties tot zeven jaar terug te onderzoeken. De BBI zal op basis van de gegevens die zij heeft verzameld, de ontdoken belasting terugeisen en een belastingverhoging opleggen.
Kamerlid Steven Matheï:
Niemand staat boven de wet. Ook de voetbalsport niet. Zij die hebben meegewerkt aan fiscale fraude zullen de financiële gevolgen hiervan moeten dragen. Wat betreft de aanpak van de wantoestanden is de bal aan het rollen en moet hij vooral blijven rollen. Uiteindelijk draagt een dergelijke proces ook bij tot een mogelijk herstel van het maatschappelijk vertrouwen in de sector
Hervormingen
Om misbruiken tegen te gaan en de gunstregimes in te perken werd de wetgeving eind vorig jaar op een heel aantal vlakken verstrengd. Door de fraudecontroles van de BBI worden echter ook de fouten van het verleden nog recht gezet.
Hervormingen eind 2021:
- Het tarief van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor sportbeoefenaars werd verlaagd van 80 naar 75 procent. Wanneer deze sportbeoefenaars ouder zijn dan 26 jaar moet 55 % van deze vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing worden besteed aan de opleiding van sportbeoefenaars jonger dan 23 jaar.
- Bedrijfsvoorheffing kan niet meer kunstmatig opgekrikt worden om te genieten van meer vrijstelling.
- De makelaarsvergoeding werd conform de FIFA-richtlijn geplafonneerd op 3 %.
- Er werden een aantal misbruikpoortjes gedicht (bijvoorbeeld: het systeem om spelers te detacheren naar buitenlandse clubs en toch nog beroep te doen op de vrijstelling van 80 %.)
- Wat betreft de sociale zekerheid werd het bijdrageplafond voor beroepssporters afgeschaft. Hierdoor vallen ze volledig onder het socialezekerheidsstelsel voor werknemers.
- Ook werd er een einde gemaakt aan de mogelijkheid om vanaf 35 jaar een aanvullend pensioen uit te betalen aan een betaalde sportbeoefenaar.