Voor CD&V kan het niet dat topvoetballers minder bijdragen aan de sociale zekerheid dan bijvoorbeeld een verpleegkundige of een postbode. In de voetbalwereld wordt de RSZ-bijdrage berekend op een forfait van 2.400 euro terwijl voetballers vaak veel meer verdienen. Zo kunnen zij een groot deel sociale bijdrage ontlopen. Deze situatie moet worden rechtgetrokken: Sterke schouders moeten volgens ons evenredige lasten dragen.
CD&V diende daarom concrete wetsvoorstellen in die voor meer fiscale rechtvaardigheid zorgen. Hierbij een overzicht van de belangrijkste maatregelen:
Fiscale en sociale voordelen voor sportclubs worden rechtvaardiger
Na het uitbreken van het fraudeschandaal in het Belgisch voetbal gingen verschillende politieke stemmen op om de fiscale en sociale voordelen voor sportclubs te herbekijken. CD&V diende eerder al een wetsvoorstel in, wat ze nog verder afstemden met de sector en verfijnden. De partij kiest voor de gulden middenweg. Het gunstregime voor sportbeoefenaars gaat niet op de schop, wel moeten de grootverdieners veel meer bijdragen dan nu het geval is. Dat staat te lezen in een wetsvoorstel dat CD&V-Kamerleden Servais Verherstraeten, Leen Dierick en Steven Matheï indienden in de Kamer.
>> Lees meer
CD&V wil vergoedingen van voetbalmakelaars aftoppen
CD&V heeft een voorstel ingediend in de Kamer om de excessieve makelaarsvergoedingen in het voetbal aan te pakken. Volgens de FIFA-regels mogen makelaars van zowel speler als club niet meer dan 3% van de transfersom of het contract verdienen. Vandaag wordt die limiet nauwelijks gerespecteerd. Daarom willen CD&V-Kamerleden Steven Matheï, Leen Dierick en Servais Verherstraeten excessieve makelaarsvergoedingen fiscaal bestraffen.
>> Lees meer
CD&V reageert tegen voorstel voetbalclubs voor eerlijke fiscale lasten: een gemiste kans
Sportbeoefenaars en hun werkgevers, en dan voornamelijk voetballers en hun clubs, zijn op fiscaal én sociaal vlak goed af in ons land, dat is geen geheim. Het bestaande stelsel leidde recent nog tot maatschappelijk debat en zorgde ervoor dat Marc Coucke en Pierre François zich kwamen verantwoorden in de commissie. Op dat moment verdedigden ze nog volop de bestaande voordelen. Aangevuurd door het CD&V-wetsvoorstel om de regels terug eerlijker te maken, lijkt de sector nu zelf tot inkeer te komen, maar toch sparen de topclubs zichzelf met het nieuw RSZ-voorstel.
“Onvoldoende”, vinden Roel Deseyn en Stefaan Vercamer. “Het enige voorstel dat men doet is het verhogen van een plafond. Hierdoor zal de RSZ-bijdrage op erg hoge lonen nog steeds beperkt blijven, zeker als men dit vergelijkt met andere beroepen. Het raakt bovendien ook eerder de amateurclubs en dat is net het tegenovergestelde van wat wij willen bereiken”, klinkt het.
>> Lees meer
CD&V laakt tijdelijke werkloosheid voor voetbalspelers uit profclubs
Door de coronacrisis schakelen vele voetbalclubs over naar het statuut van tijdelijke werkloosheid. Zowel ondersteunende staf als spelers kunnen in dergelijk geval terugvallen op een uitkering. Dit is voor spelers en personeel van kleine clubs naar eigen zeggen nodig om financieel het hoofd boven water te houden. Voor CD&V is het echter moreel onaanvaardbaar dat topspelers van profclubs van dit recht gebruik maken.
“Deze spelers genoten jarenlang een sociaal en fiscaal gunstregime. Ze betaalden minimale sociale lasten en verkregen een grote korting op de bedrijfsvoorheffing”, legt CD&V-Kamerlid Steven Matheï uit. Partijgenote Leen Dierick vult aan: “Wie amper bijdroeg aan onze sociale zekerheid, moet nu niet plots aanspraak maken op alle voordelen.”
>> Lees meer