Financiële transactietaks (FTT): Europa neemt het voortouw
28-09-2011
"Het voorstel van de Europese Commissie voor de invoering van een taks op financiële transacties is een belangrijk politiek signaal naar de bevolking. Europa maakt zo duidelijk dat ook de financiële instellingen zelf een belangrijke bijdrage zullen moeten leveren in tijden van hevige financieel-economische turbulentie." Dat zegt Europarlementlid Ivo Belet (CD&V) in een reactie op de aankondiging van een FTT-richtlijn door de EU-Commissie tijdens de jaarlijkse state of the Union van Commissievoorzitter Barroso.
Ivo Belet: "De financiële crisis maakt dat dit cruciale dossier in een stroomversnelling is geraakt. Ook de grote lidstaten steunen nu het idee van een financiële transactietaks."
"Met deze taks slaan we twee vliegen in één klap. Eens op kruissnelheid, moet hij voor 55 miljard euro extra inkomsten per jaar zorgen. Bovendien zorgt deze taks voor stabielere markten omdat de financiële speculatie wordt afgeremd."
"Met deze maatregel neemt Europa het voortouw en zet het druk op de andere wereldspelers om op de volgende G20 bijeenkomst, 3 en 4 november in Cannes, een wereldwijde transactietaks goed te keuren."
"Zoals bekend, zijn een aantal EU-regeringen, met name van buiten de Euro-zone, niet gewonnen voor deze transactietaks. Als dat verzet aanhoudt, moet de maatregel worden ingevoerd via de weg van de zogenaamde versterkte samenwerking, zodat hij binnen de Euro-zone kan worden opgestart. "
Klik & lees ook de reactie van collega Marianne Thyssen op het Euro-Sixpack
Noot van de webredactie:
De taks op financiële transacties is een heffing van 0,1% op de handel in aandelen en obligaties, en van 0,01% op afgeleide producten. Financiële transacties van particulieren en KMO's (hypotheekleningen, leningen voor KMO's, uitgiftes voor ondernemingen of publieke instellingen) vallen hierbuiten. De opbrengst van de FTT is nog niet bepaald. Er gaan stemmen op om ze aan te wenden om klimaatvriendelijke investeringen te financieren, met name in ontwikkelingslanden; maar nu al staat vast dat de opbrengst deels ook zal worden ingezet om de bijdragen van de lidstaten aan de EU-begroting te verlichten.