Vlaanderen slibt verder dicht. De filezwaarte is op twee jaar tijd met nog maar eens 20% gestegen. De files hebben een negatieve weerslag op onze economie, onze levenskwaliteit en onze gezondheid. De verkeersleefbaarheid van woonwijken en gemeente- en stadskernen is een toenemende maatschappelijke bezorgdheid.
"Op deze manier geraken we letterlijk en figuurlijk geen stap vooruit”, zegt Vlaams Parlementslid Dirk de Kort. CD&V is ervan overtuigd dat Vlaanderen meer kan doen dan vandaag het geval is, en dient zelf een concreet actieplan in.
De minister van mobiliteit pakt om de haverklap uit met investeringsmiddelen maar het effect op het terrein blijft uit. We zien veel communicatie, maar intussen wachten we al sinds het begin van deze legislatuur op een mobiliteitsplan. Zonder plan, zonder visie kàn je de mobiliteitsproblemen niet oplossen. Het lijkt wel of het urgentiegevoel ontbreekt. Dit moet ambitieuzer”, legt Vlaams parlementslid Dirk de Kort de vinger op de wonde.
De Kort heeft daarom samen met zijn CD&V-collega’s een eigen actieplan neergelegd in het parlement. “Met 10% minder auto’s verminderen de files met 40%, met 25% minder zijn ze verdwenen. Zaak is om de alternatieven voor de wagen aantrekkelijker te maken zodat mensen verleid worden om de fiets, het openbaar vervoer of een deelwagen te nemen.”
Concrete beleidsplannen om files te verminderen:
- versnelde aanpak om fietsroutenetwerk af te werken: volgens het Rekenhof duurt het aan dit tempo nog 50 jaar voor het fietsroutenetwerk klaar is.
- fietskwaliteit in stads- en dorpskernen moet verbeteren. Martine Fournier: “De minister beweert meer dan 100 miljoen te investeren in fietspaden, maar hoeveel kilometer comfortabel fietspad dat intussen heeft opgeleverd is volkomen onduidelijk.”
- er wordt getalmd met belangrijke fietsverbindingen. Karin Brouwers: " de bouw van de fietsbrug over de R0 ter hoogte van Zaventem vormt het sluitstuk is van de fietssnelweg Leuven-Zaventem-Brussel maar de bouw ligt al drie jaar stil. De vooruitgang aan de fietssnelweg Leuven-Brussel is er dan weer enkel dankzij de provincie. Vanuit Vlaanderen beweegt er te weinig."
- meer multimodaliteit en toepassing van moderne technologie. Zo zijn stopplaatsen voor snelle treinen en bussen langs autosnelwegen een oplossing voor pendelaars. "In plaats van zich vast te rijden in de file, kunnen ze de autosnelweg verlaten en snel en makkelijk ter plaatse raken," zegt Lode Ceyssens. Ceyssens denkt concreet aan een stopplaats in Halen langs de E314.
- slimme kilometerheffing: de regeling voor vrachtwagens kan slimmer. Een lager of nultarief ’s nachts kan vrachtwagens overdag uit de spits halen. "De kilometerheffing wordt ook best zo snel mogelijk uitgebreid naar lichte bestelwagens," vindt Dirk de Kort. "Een kilometerheffing zou bedrijven aansporen om hun mobiliteit efficiënter te organiseren. Ook op het beleidskader stedelijke distributie wachten we al een hele legislatuur tevergeefs.”
- CD&V ziet ook veel heil in de kantoorbus. Deze bussen zijn ingericht als kantoor met wifi en koffie. De arbeidstijd begint te lopen vanaf het moment dat men op de bus stapt. Dirk De Kort: “Reistijd wordt zo werktijd. Hierdoor kunnen werknemers heel wat tijd uitsparen. Tijd die ze na het werk kunnen spenderen aan hun gezin. Bovendien haalt het initiatief wagens uit de file.”
- Eerder al diende de CD&V-fractie resoluties in om het auto- en fietsdelen te ondersteunen. Andere ideeën die de partij naar voor schuift zijn overdraagbare abonnementsformules, betere doorstroming voor bussen, een hogere fietsvergoeding voor ambtenaren, conflictvrije kruispunten voor fietsers, een versterking van het Pendelfonds,...
>> Meer plannen en initiatieven voor een vlotter verkeer
Files lossen we samen op!
Wellicht heeft ook u ideeën over het aanpakken en verminderen van files. De CD&V parlementsleden van de Commissie Mobiliteit doen een warme oproep om uw suggesties door te geven. De beste ideeën en initiatieven worden door ons verder uitgewerkt.
Wat is uw oplossing voor de files? Laat het ons weten!