Fietsers blijven het stoplicht negeren
07-04-2015
In het eerste semester van 2014 werden 945 processen-verbaal (pv’s) uitgeschreven voor fietsers die het stoplicht negeerden. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Franky Demon aan de minister van Binnenlandse Zaken. ‘We moeten blijven inzetten op sensibilisering,’ zegt Demon hierover.
De cijfers wijzen ook dat er de voorbije jaren weinig vooruitgang is geboekt. Zo werden er in 2010 en 2011 afgerond 1.300 pv’s opgesteld voor fietsers die door het rode licht reden. Dit nam toe in 2010 met 1.700 pv’s en 2013 met 2.000 pv’s. De cijfers van 2014 liggen in deze lijn: het gaat immers om de eerste zes maanden.
Dit betekent echter niet dat er geen initiatieven genomen worden dergelijke overtredingen te vermijden. Volgens de minister ondersteunt de politie op lokaal vlak heel wat educatieve initiatieven die gericht zijn op scholen en jeugdbewegingen. Het is ook niet alleen aan de politie om dergelijke projecten op te starten: ook scholen en jeugdbewegingen kunnen hieraan als betrouwbare partner deelnemen.
Franky Demon, vast lid van de commissie Binnenlandse Zaken, vroeg ook naar de cijfers in verband met het aantal overtredingen van voetgangers. De minister gaf echter aan dat de politie slechts enkele vaststellingen per jaar doet aangaande het negeren van stoplichten bij voetgangers. In heel wat gevallen beperkt het politioneel optreden zich bovendien tot een waarschuwing of een jongeren-pv, die de overtreder in kwestie verplicht om verkeersles te volgen.
Uit de gegevens waarover de minister beschikte, bleek dat er in 2010 slechts 29 van dergelijke overtredingen waren, 39 in 2011, 30 in 2012, 32 in 2013 en 11 in de eerste zes maanden van 2014.
‘Gemeentelijke en stedelijke politiezones moeten steeds aandacht besteden aan deze problematiek. Het is positief dat dit in eerste instantie gebeurt met een waarschuwing: sensibilisering werkt in veel gevallen beter dan repressie. We moeten dit ook blijven herhalen,’ besluit Demon.