Fiets volwaardig in mobiliteitsbeleid
De indieners van dit voorstel van resolutie hebben de ambitie om van Vlaanderen, naar het voorbeeld van Nederland, een echte fietsregio te maken waar de fiets als transportmiddel een volwaardige plaats krijgt in het mobiliteitsverhaal.
De afgelopen jaren werd al sterk geïnvesteerd in meer kilometers fietspad, betere fietspaden (kwaliteitsnormering), veiligere, beter onderhouden fietspaden, zowel voor het utilitaire als voor het recreatieve gebruik. Vlaanderen investeert momenteel gemiddeld 100 miljoen euro per jaar in fietsinfrastructuur.
De fiets zelf evolueert echter verder. Daarom geldt het fietsgebruik vandaag niet alleen meer voor de korte afstand. Meer en meer mensen fietsen langere afstanden, woon-werkverkeer over 10 km is geen uitzondering meer. Recente trends, zoals de spectaculaire toename van het elektrisch of semi-elektrisch fietsen voor verplaatsingen over een langere afstand, versterken deze evolutie nog. Aan de andere kant is de vouwfiets voor een gecombineerd traject met tram en trein zo’n een alledaags verschijnsel geworden dat we er zelfs niet meer van opkijken.
Daarom pleiten de indieners voor een aantal duidelijke toekomstgerichte keuzes.
Tine Eerlingen (N-VA): “Door in te zetten op meer vrijliggende fietspaden, ongelijkgrondse kruisingen met drukke wegen, fietssnelwegen en kwalitatieve fietsparkings verhogen we de veiligheid en het gebruikscomfort voor fietsers. Zo stimuleren we mensen om vaker de fiets te nemen, al dan niet in aansluiting op andere vervoersmiddelen.”
Steve D’Hulster (SP.A): “Naar analogie met het Fietsberaad in Nederland en binnen een reeds bestaande structuur willen we een ‘Kenniscentrum Fietsbeleid’ ontwikkelen om de theoretische en praktische kennis over het fietsbeleid op verschillende beleidsniveaus en bij verschillende belanghebbenden beter te bundelen en te verspreiden.”
Dirk de Kort (CD&V): “Als we bij nieuwe verkavelingen of bedrijventerreinen vanop de tekentafel reeds rekening houden met elektrische fietsen, in concreto de daarbij horende oplaadpunten en aangepaste fietssnelwegen, kunnen we de fiets als transportmiddel interessant maken voor grotere afstanden tot 15 km. Voor nog grotere afstanden willen we inzetten op ritketenprincipe, waar mensen gemakkelijker kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere.”