Fedoclean in de steigers
19-04-2013
De Ministerraad besliste vanmorgen dat alle federale overheidsdiensten vanaf 1 januari 2014 toetreden tot Fedoclean, de dienst die alle schoonmaakopdrachten van de federale overheid moet centraliseren. Dit is het eerste grote project waar de gehele administratie, inclusief leger, politie en justitie samenwerkt om kosten te besparen.
Eind oktober vorig jaar gaf de Ministerraad aan Hendrik Bogaert de opdracht om een business case uit te werken voor Fedoclean. Die studie moest aantonen dat het samenbrengen van alle schoonmaakopdrachten bij de federale overheid organisatorische en financiële voordelen kon opleveren.
Op vandaag staan zo’n 1.500 federale overheidsmedewerkers (VTE) in voor het onderhoud van alle federale overheidsgebouwen. De kostprijs 75 miljoen euro. Daarnaast worden er nog eens voor 27 miljoen euro aan privécontracten afgesloten.
Uit de business case blijkt dat de diensten teveel op zichzelf werken: er zijn geen algemene productiviteits- en kwaliteitsrichtlijnen, er is geen gecoördineerde aanpak voor aanbestedingen voor privécontracten en geen uitwisseling van best practices. Zo is er bijvoorbeeld een aanzienlijk verschil in productiviteit tussen de eigen mensen, die 145 m² per uur schoonmaken, en de werknemers uit de private sector die 325 m² voor hun rekening nemen.
Daarom werd vanmorgen door de Ministerraad beslist alle onderhoudspersoneel en –contracten tegen ten laatste 1 januari 2015 onder te brengen bij de Federale Overheidsdienst Personeel & Organisatie.
Hendrik Bogaert: “Door de schoonmaak in eigen beheer te houden, kunnen we efficiënter werken en kosten besparen. Maar minstens even belangrijk is dat we respect opbrengen voor het werk van onze eigen mensen. Door hen duidelijke richtlijnen te geven, zou hun productiviteit op kunnen gebracht worden, een resultaat waar ze trots op kunnen zijn.”
Olivier Chastel: “Fedoclean centraliseert al de schoonmaakcontracten en het personeel. Deze centralisatie beoogt de progressieve verhoging en regeling van het schoonmaken, het controleren van de ploegen, het beheren van de afwezigheden en het garanderen van een gemeenschappelijke opleiding aan het personeel. Een beter beheer van de schoonmaakproducten en dus het realiseren van besparingen is de doelstelling.”