Een wetsvoorstel dat artiesten en technici uit de cultuursector makkelijker toegang moet geven tot werkloosheidsuitkeringen is donderdag niet door de Kamer geraakt. De Kamer heeft het wetsvoorstel niet weggestemd; er wordt een advies gevraagd aan de Raad van State en aan het Rekenhof over de budgettaire impact van dit voorstel. Dat betekent niet de Federale regering deze artiesten op dit moment niet helpt. Federaal minister van Werk Nathalie Muylle nam al heel wat maatregelen om hen te ondersteunen.
Wie werkt met een arbeidscontract en zijn arbeidsovereenkomst geschorst ziet, kan terugvallen op tijdelijke werkloosheid. Dit kan tot 31 augustus, maar kan verlengd worden als de crisis blijft duren. Wie werkt met interimcontracten en op 13 maart een contract had en kon aantonen dat men met aparte of opeenvolgende contracten werkt, kan rekenen op tijdelijke werkloosheid. Verder werd de degressiviteit van de uitkering voor alle werklozen, ook voor artiesten en technici, bevroren.
Wie werkt als zelfstandige komt niet in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid. Dat is ook niet de bedoeling, zij hebben nooit bijgedragen aan het systeem. Wel kunnen zij gebruik maken van het overbruggingsrecht.
De drie referteperiodes in het kader van het kunstenaarsstatuut zijn met drie maanden verlengd omdat men in de periode van april tot juni inderdaad geen prestaties kon doen en deze dus niet kan bewijzen. Dit kan nog worden verlengd.
Wie met dagcontracten werkt in het kader van festivals en evenementen, kan beroep doen op tijdelijke werkloosheid overmacht-corona. Dit wordt namelijk opengesteld voor artiesten en tijdelijke medewerkers van festivals en andere evenementen die door de Nationale Veiligheidsraad werden geannuleerd. De voorwaarden daarvoor zijn:
- Het moet gaan om een evenement/artistieke prestatie die werd afgelast of verboden omwille van het verbod op samenscholing van toeschouwers of deelnemers, na een beslissing van de nationale veiligheidsraad.
- Het evenement moest plaatsvinden in de periode van 1 mei tot 31 augustus 2020. Wat de evenementen betreft die normaal zouden plaatsgevonden hebben in de periode van 14/03/2020 tot en met 30/04/2020, is tijdelijke werkloosheid mogelijk onder dezelfde voorwaarden met dien verstande dat tijdelijke werkloosheid niet kan toegelaten worden voor de dagen waarop werknemers al uitkeringen als volledig werkloze hebben ontvangen.
- De werknemer of artiest zou tewerkgesteld geweest zijn in het kader van een arbeidsovereenkomst, en dit ongeacht de functie.
- Uit de aanvraag van de werknemer/artiest en de aangifte van de werkgever moet blijken dat het evenement/artistieke prestatie en de aanwerving van de werknemer/artiest met een arbeidsovereenkomst al voorzien waren sinds een datum vóór 15 april 2020. Dat moet blijken uit schriftelijke bewijzen, met een datum vóór 15 april 2020, die bij de aanvraag van de werknemer worden gevoegd.
- Voor de werknemer die geen artistieke activiteit uitoefent, moet bij de aanvraag het bewijs zijn gevoegd dat de werknemer, in de referteperiode van 14/3/2019 t.e.m. 31/08/2019 van het voorgaande jaar tewerkgesteld was in het kader van een gelijkaardig evenement.
- De aanvraag kan uiteraard niet ingediend worden voorafgaand aan de periode waarvoor de uitkeringen als tijdelijke werkloze worden gevraagd.
- Nadien zullen ook controles worden uitgevoerd. Zo zullen er onder andere controles volgen voor de gevallen waarin er een aanzienlijke stijging van de tewerkstellingsdagen is ten opzichte van de dagen die in de vorige jaren werden aangegeven.