Sociale media heeft ervoor gezorgd dat nepnieuws of fake news makkelijker verspreid geraakt. Het maakt goede en heldere debatten er niet eenvoudiger op. Juiste informatie is een cruciale voorwaarde voor een goed werkende democratie. Minister van Media Benjamin Dalle en Staatsscretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi nemen daarom initiatieven om fake news aan te pakken.
We richten een website op over migratie om fake news aan te pakken
Op de website moeten de correcte cijfers staan, bijvoorbeeld hoeveel mensen asiel aanvragen of aan wie asiel geweigerd wordt. Maar ook bijvoorbeeld wat nu de werkelijke kostprijs is van migratie. De burger heeft recht op juiste informatie. Nu worden debatten over asiel en migratie, wat vaak zeer gevoelige debatten zijn, regelmatig met foute cijfers gevoerd. Sammy Mahdi: "Het debat wordt vaak gevoerd op basis van verkeerde cijfers. Dat maakt ook dat een aantal mensen of politieke partijen met de verkeerde cijfers de burger proberen te overtuigen van hun standpunt."
>> Lees hier meer over de beleidsverklaring van Sammy Mahdi over Asiel en Migratie
Een nieuw "Factcheck" platform
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle wil investeren in een nieuw factcheck platform. In 2021 trekt de regering extra middelen uit voor een sectorbreed gedragen initiatief. Mediabedrijven moeten zelf een actieve rol opnemen in het platform. De Vlaamse overheid voorziet middelen vanuit het fonds voor de digitale transformatie van het medialandschap, dat 29 miljoen euro bevat. Benjamin Dalle: "We blijven ook investeren in het Kenniscentrum Mediawijsheid, dat jongeren leert omgaan met fake news."