Extra steun zorgboeren
03-06-2011
De Vlaamse overheid heeft € 180.000 extra uitgetrokken om de subsidies aan zorgboeren uit te betalen. Er komt ook een E-loket om de uitbetalingstermijn van de subsidies in te korten. Dit antwoordde minister – president Peeters aan Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans die de minister hierover ondervroeg in de commissie Landbouw.
Zorgboerderijen zijn land- of tuinbouwbedrijven die samenwerken met een gehandicaptenvoorziening, psychiatrische ziekenhuizen, instellingen voor bijzondere jeugdzorg of CLB’s.….. Op de boerderij, tijdens de dagdagelijkse taken, wordt op die manier een zinvolle dagbesteding voorzien voor kwetsbare mensen.
Sedert 2005 is er een wettelijk kader voor deze zorgvorm en is het aantal zorgboerderijen gestegen, van 43 in 2003 tot meer dan 500 in 2011! Hiermee is Vlaanderen koploper in Europa wat betreft het aantal zorgboerderijen.
Vera Jans: “Op veel landbouwbedrijven doet men dit al lang, en is het een lange familietraditie. Vaak is het ook een bijzonder engagement van de zorgboer in kwestie. Ik geloof sterk in de meerwaarde die deze zorgvorm biedt: zorg op maat, in een natuurlijke omgeving. Het gaat immers niet om het "meewerken op een boerderij " op zich, maar wel om de typische kenmerken van de meeste land- of tuinbouwbedrijven, zoals de natuurlijke omgeving, de rust, het zelf zorg dragen voor planten en dieren, de niet-medische sfeer, de duidelijke structuur en het vaste ritme, de soberheid en nuchterheid die menig land- en tuinbouwergezin kenmerkt.”
Zorgboeren kunnen rekenen op een financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid als compensatie voor de tijd die ze investeren in de begeleiding. Deze subsidie bedraagt maximum € 40 per dag, ongeacht het aantal mensen dat wordt opgevangen.
Vera Jans: “We moeten zorgen dat zorgboerderijen geen slachtoffer worden van hun eigen succes. Zo bleek in 2010 het budget in eerste instantie ontoereikend te zijn. Ik was verheugd te vernemen van de minister dat dit inmiddels rechtgezet is en dat de budgetten in 2011 verhoogd worden met 20% om tegemoet te komen aan de groei. Belangrijk is ook dat de uitbetalingstermijnen zijn gedaald: van 229 dagen in 2009 tot 60 dagen eind 2010. Dit kan echter nog efficiënter, ondermeer door de oprichting van een E-loket waardoor overeenkomsten en de registratie van zorgactiviteiten sneller kunnen doorgegeven en dus verwerkt worden.
Voor vele boeren zijn deze subsidies vaak noodzakelijk om de extra kosten, die de opvang van deze kwetsbare mensen met zich meebrengt, te bekostigen. Als overheid moet men alle mogelijke maatregelen nemen om dit mooie engagement te faciliteren en honoreren.”