Onze arbeidsmarkt verandert razendsnel. De digitalisering en de robotisering zorgen ervoor dat elke bedrijf voor enorme uitdagingen komt te staan. Ook de klimaattransitie of de vergrijzing speelt een grote rol in de jobs van morgen. Ook in het technisch- en beroepsonderwijs wordt er gezocht naar uitgetest, kwalitatief lesmateriaal zodat jongeren worden klaargestoomd voor de werkvloer van vandaag en morgen.
Deze aanpak kan jongeren ook meer motiveren om voor technische studies -en beroepen te kiezen. Om dit te ondersteunen, krijgen 13 scholen verspreid over heel Vlaanderen van Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits in totaal bijna 230.000 euro. De ingediende projecten die tot stand komen in samenwerking met bedrijven en sectoren zijn heel uiteenlopend, gaande van in een veilige omgeving werken via virtual reality tot het aanleren van nieuwe technieken in de zorg- of landbouwsector. De opgeleverde resultaten zullen bruikbaar zijn voor aan alle leraren en scholen.
Digitalisering en robotisering hebben ervoor gezorgd dat vele domeinen in onze samenleving razendsnel veranderen. De toenemende technologisering is voor iedereen heel tastbaar en dagdagelijks zichtbaar. Voor leraren die innovatie in hun vakgebied willen binnenbrengen naar de klaspraktijk is het echter zoeken naar betrouwbaar, kwalitatief, uitgetest lesmateriaal.
Om deze zoektocht te vereenvoudigen en om de samenwerking tussen leraren en bedrijven rond innovatief lesmateriaal te stimuleren, maakt Hilde Crevits 227.894 euro vrij. Hiermee zullen 13 scholen vanaf komend schooljaar projecten opstarten met als doel het draagvlak rond innovatie in elke provincie te vergroten en bruikbaar lesmateriaal te ontwikkelen dat gebruikt kan worden door alle tso- en bso leraren in Vlaanderen.
De dertien projecten zijn verspreid over de vijf provincies. Ze worden tijdens het project verder ondersteund door de vijf Regionale Technologische Centra. Andere belangrijke betrokkenen bij het traject zijn de sectoren, maar ook innovatieve bedrijfsnetwerken, sectorale overlegcomités en VDAB kunnen aansluiten. Op deze manier worden goede praktijken samengebracht, afgestemd en op termijn verder verspreid.
Hilde Crevits: “De wereld verandert. Europa verandert. Vlaanderen verandert. Een verandering die in elke sector gepaard gaat met onzekerheid maar ook met heel wat kansen. Het is belangrijk dat onze beroeps- en technische scholen meesurfen op deze innovatiegolf zodat leerlingen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt van morgen. Daarom maak ik 230.000 euro vrij waarmee 13 projecten worden ondersteund. Zo kan er uitgetest, bruikbaar lesmateriaal worden ontwikkeld dat beschikbaar zal zijn voor onze 500 tso- en bso scholen die Vlaanderen rijk is.”