Extra middelen om armoede op het platteland aan te pakken
Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Plattelandsbeleid, heeft tijdens het slotmoment van de campagne ‘Armoede (op den) Buiten’ in Zoutleeuw, onderstreept dat kwetsbare groepen op het platteland zeker niet vergeten mogen worden. In 2014 voorziet Vlaams minister-president Peeters nu bijkomend 71.000 euro voor de ondersteuning van 2 projecten (Meetjesland en Bilzen) om kwetsbare groepen op het platteland te versterken.
“Ik heb in de afgelopen jaren hard gewerkt om het platteland de erkenning en ondersteuning te geven die het verdient”, aldus minister-president Peeters. “Met het plattelandsfonds kunnen we de plattelandsgemeenten ondersteunen bij hun specifieke opdrachten. De middelen van het plattelandsfonds worden door de gemeenten ingezet om bepaalde doelstellingen te realiseren. Één van de belangrijkste doelstellingen binnen het plattelandsfonds is het vergroten van de aandacht voor kwetsbare groepen op het platteland.”
Tijdens het slotmoment vandaag van de campagne ‘Armoede (op den) Buiten’ – een initiatief van Welzijnszorg, KLVL, Landelijke gilden, Mobiel 21 en Welzijnsschakels – benadrukte Minister-President Peeters dat het platteland géén restgebied is en dat er voldoende aandacht moet zijn voor de specifieke noden van het platteland. Minister-president Peeters kon ook een primeur geven. Vanuit zijn bevoegdheid voor Plattelandsbeleid zal hij 2 nieuwe projecten ondersteunen om kwetsbare groepen op het platteland te versterken voor een totaal bedrag van 71.000 euro.
Er wordt 46.000 euro toegekend aan het Landelijk gezondheidscentrum Meetjesland. Dit is een innovatief en ambitieus project dat de drempels naar eerstelijnsgezondheidszorg wil wegwerken. Toegankelijkheid staat hierbij centraal. Concreet zal een aanbod van eerstelijnsgezondheidszorg uitgebouwd worden in deze landelijke omgeving, waarbij het forfaitair betalingssysteem wordt toegepast. Dit betekent dat het centrum maandelijks een vast bedrag van de mutualiteiten ontvangt voor elke ingeschreven patiënt. Daardoor moet de patiënt zelf na de consultatie niet meteen te betalen. Dit model heeft zijn nut al bewezen in de stedelijke wijkgezondheidscentra, en zal nu dus ook op het platteland worden toegepast.
Het tweede project is ‘Bies-onderweg’ in Bilzen waaraan 25.000 euro wordt toegekend voor het werken aan het groeiende probleem van mobiliteitsarmoede op het platteland.
Dit project zal de ‘sociale taxi’ uittesten en uitwerken in Bilzen. Samen met de lokale besturen én vrijwilligers worden mensen op die manier uit hun isolatie gehaald.
“Door steun toe te kennen aan deze twee projecten wacht ik niet om verdere actie te ondernemen. Het is belangrijk dat armoede op het platteland zo snel mogelijk wordt aangepakt. Zo zorgen we niet alleen voor het prachtige Vlaamse platteland zelf, maar ook voor zijn inwoners,”, besluit minister-president Peeters.