Extra koppelingsgebieden moeten leefbaarheid in Gentse Kanaalzone verhogen
25-07-2012
Op voordracht van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering een tweede fase van het landinrichtingsproject Gentse Kanaalzone goed waarbij bijkomend 8 koppelingsgebieden worden ingericht. Dit project sluit aan bij een eerdere eerste fase van inrichting van 9 koppelingsgebieden.
De Gentse Kanaalzone ligt centraal in het noordelijk gebied van de provincie Oost-Vlaanderen rond het kanaal Gent-Terneuzen, de R4-oost en de R4-west, op het grondgebied van de stad Gent en de gemeenten Evergem en Zelzate.
In 2004 werd beslist om via inrichting de woonkernen in de Gentse Kanaalzone leefbaarder te maken. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kreeg de opdracht om via een landinrichtingsproject negen koppelingsgebieden uit te werken. Het betreft Klein-Rusland-Oost, Rieme-Zuid, Rieme-Oost, Doornzele-Noord, Doornzele-Kanaalzijde, Langerbrugge-Zuid, Sint-Kruis-Winkel-Zuid, Desteldonk-Noord en Desteldonk-Zuid.
Koppelingsgebieden vormen smalle stroken rond de woonkernen om negatieve effecten van de industrie te milderen. Voor die buffering tussen woonkernen en bedrijvenzones wordt gebruik gemaakt van o.m. bermen, schermen en bospartijen, en wordt bestaande natuur versterkt. Naast hun functie als buffer dienen deze gebieden ook als ‘koppelingselement’. Daar worden fysieke verbindingen voorzien. Dit kunnen zowel fietspaden en wandelwegen zijn, als ecologische en landschappelijke verbindingen.
Open ruimte versterken
De uitvoering van de eerste fase van de aanleg van deze koppelingsgebieden is al bezig. Met de goedkeuring van de tweede fase met 8 bijkomende landinrichtingsprojecten geeft minister Schauvliege aan dat het belangrijk is dat de voorziene buffering van de woonkernen naar de toekomst wordt uitgebreid. Opnieuw krijgt de VLM de opdracht om de 8 bijkomende koppelingsgebieden in te richten. Het gaat om Klein-Rusland-West, Zelzate-Zuid, Oostakker-Noord, Langerbrugsestraat-Zuid, Kerkbrugge-Oost, Doornzele-Zuid, Rieme-Noord en Sint-Kruis-Winkel-Zuid.
Voor deze inrichting wordt de globale kostprijs op 14 miljoen euro geraamd. De overleg- en planningsfase kan spoedig starten. De uitvoering zal naar schatting een tiental jaren duren. Het eerste uitvoeringsdossier wordt in 2016 verwacht.
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “De leefbaarheid en het behoud van de woonkernen in de Gentse Kanaalzone moeten voor een lange termijn verzekerd kunnen worden. Dat moet gebeuren met een landinrichting die de kwaliteit van de open ruimte versterkt zodat de bewoners in een omgeving kunnen wonen, leven en ontspannen die hen daartoe de nodige kwaliteit biedt.”