Vandaag vergaderen de Europese staat- en regeringsleiders over de Europese meerjarenbegroting 2021-2027. Ons land zou hier meer dan 11% landbouwbudget verliezen. “Het landbouwbudget weerspiegelt de ambities niet”, stelt Kris Peeters. ”In 2050 telt de wereldbevolking 9,5 miljard mensen. Hier is 70% meer voedsel voor nodig. Daarenboven moet dit voedsel duurzaam geproduceerd worden aan een betaalbare prijs. Meer doen met minder geld is nooit realistisch. Het landbouwbudget moet behouden blijven.”
De landbouworganisaties protesteren donderdag tegen de inkomenssteun die ze dreigen te verliezen. De landbouwers eisen dat het huidige voorstel van de Europese meerjarenbegroting dat nu op tafel ligt, wordt aangepast. Tijdens het protest kregen de landbouwers ook het bezoek en de steun van Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits en Europees parlementslid Kris Peeters.
"De beste maatregel die je voor het klimaat kan nemen, is een sterke, veerkrachtige, klimaatvriendelijke landbouw dicht bij de deur. Het is mijn opdracht als Vlaams minister van Landbouw om daarvoor te zorgen. Het totale budget dat Europa spendeert voor Vlaanderen aan landbouw mag daarom niet dalen", vindt Hilde Crevits.
Kris Peeters deelt die mening: "Vanuit onze Europese fractie zullen we duidelijk stellen dat het landbouwbudget niet mag dalen. Ik ben er bovendien van overtuigd dat het Vlaamse voorbeeld van de detaillandbouw in Europa gevolgd moet worden."
Elke onderhandeling over de Europese meerjarenbegroting is een gevecht om centen waarbij lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement krampachtig hun rekenmachine vasthouden. Maar met de Brexit is de uitdaging groter geworden. Het vertrek slaat een gat van €10 miljard per jaar ofwel €70 miljard in het totaal. Dit terwijl de Europese uitdagingen er niet minder zijn op geworden. De aanpak van de migratiecrisis, de uitbouw van een Europese defensie en de Green Deal vragen een adequaat budget.
Duurzaam voedsel heeft een prijs: landbouwbudget kan niet omlaag
“Duurzaam voedsel heeft een prijs”, stelt Kris Peeters. “Of we importeren meer voedsel uit Zuid-Amerika, of we investeren zelf in onze voedselproductie. Ik kies voor de laatste optie en stel duidelijk dat het landbouwbudget moet behouden blijven.” Met de keuze voor het behoud van het landbouwbudget kiest Kris Peeters voor de lijn van het Europees Parlement.
“Maar ook onze eigen voedselproductie staat onder druk”, zegt Kris Peeters. ”Terecht wil de consument duurzaam geproduceerd voedsel. Maar een omschakeling kost geld. Veel technieken zijn in ons land al ontwikkeld maar de innovatie raakt niet tot bij de landbouwer omdat hij te weinig geld verdient aan zijn voedsel. Dit moet veranderen.”
Landbouwbudget mag geen pork barrel politics worden
Met de Angelsaksische term pork barrel politics verwijst voormalig landbouwminister Kris Peeters naar het fenomeen waarbij overheidsuitgaven gebruikt worden voor lokale projecten van de beslissende politicus. “Vorige week tweette de Poolse Landbouwcommissaris Wojciechowsk (PiS/ECR) dat men de varkensproductie in Polen moet opdrijven ten koste van België en Nederland”, merkte Kris Peeters op. “Een Europees Commissaris dient de Europese belangen voorop te stellen. De demarche stelt mij niet gerust. Telkens wordt er gepleit voor meer subsidies voor Oost-Europese landen onder de term externe convergentie, maar men vergeet dat de loonkosten hier hoger liggen en ook de productie duurzamer is. Zo staan er op de Vlaamse varkensstallen ammoniakfilters terwijl dit in Polen niet het geval is.”
Vanuit @cdenv steunen we de vraag van de landbouwers voor een ambitieus landbouwbudget binnen de Europese meerjarenbegroting. Duurzaam voedsel heeft een prijs. pic.twitter.com/mFqtj8b8kG
— Kris Peeters (@peeters_kris1) February 20, 2020