Het Europees Parlement keurde een voorstel goed om identiteits- en verblijfskaarten in Europa te harmoniseren. Op de elektronische identiteitskaart zal vooraan een zichtbare Europese vlag staan en een foto. Een discussiepunt is de toevoeging van twee vingerafdrukken én de verplichting om, als men gender toevoegt, de keuze te verplichten tussen ‘man’ en ‘vrouw’ en ‘X’.
Terrorisme en georganiseerde misdaad worden steeds professioneler. De bescherming van onze identiteit is erg belangrijk. Binnen de EU bestaat een wildgroei aan identiteitskaarten met verschillende veiligheidsniveaus, die in sommige gevallen zelfs nog niet eens elektronisch zijn. Dat maakt het makkelijker voor fraudeurs om door de hele Unie te reizen.
Tom Vandenkendelaere (CD&V), Europees Parlementslid: “Daar willen we nu paal en perk aan stellen door vingerafdrukken in de chip op te slaan. Nu identiteitskaarten meer en meer als reisdocumenten worden gebruikt, willen we naar het voorbeeld van het paspoort vingerafdrukken voorzien om het document veiliger te maken."
De zogenaamde ‘lookalike-fraude’ wordt hiermee eveneens aangepakt. Door naast een foto ook de vingerafdrukken op de chip van de identiteitskaart te vergelijken met een live scanning van een vingerafdruk, wordt deze fraude nagenoeg uitgesloten.
In het verlengde van de GDPR en andere privacy-maatregelen, heeft de Commissie voldoende waarborgen omtrent gegevensbescherming in de tekst voorzien. Zo kunnen enkel gemachtigde overheidsinstanties de vingerafdrukken lezen en dus niet privéinstanties, zoals bijvoorbeeld uw bank.
Bovendien voorziet de regelgeving enkel in de vereiste om de vingerafdrukken op te slaan in de chip op de identiteitskaart. Nadat u het document hebt opgehaald bij de gemeentelijke diensten, moeten de gegevens onmiddellijk worden gewist en vernietigd. Ten slotte is het geruststellend dat twee jaar na de toepassing van de verordening meteen een evaluatie wordt gemaakt over de bescherming van de persoonsgegevens. "Dit is dus een evenwichtig initiatief dat de veiligheid in de Unie vergroot, wat het vrij verkeer van personen zeker ten goede komt", vertelt Vandenkendelaere.
De verordening bepaalt ook dat in lidstaten waar het gender van de persoon op de identiteitskaart staat, burgers de keuze moeten hebben tussen M/V en X. Tom Vandenkendelaere staat achter dit voorstel: “Deze beslissing is een positieve evolutie die ik mee ondersteun. Er zijn duizenden Belgen die zich niet identificeren als man of vrouw en in geen van beide hokjes te vatten zijn. Voor deze mensen is het vaak vervelend om op de identiteitskaart dan toch een keuze te moeten maken waar ze zich niet goed bij voelen. Dit is een moedige beslissing van de Europese Unie, die hiermee het voortouw neemt. Lidstaten kunnen er wel nog steeds voor opteren om geen gender op te nemen op de identiteitskaart.”