Europese harmonisatie heffingsgrondslag vennootschapsbelasting
21-03-2012
Vennootschappen moeten binnenkort gemeenschappelijke Europese regels hanteren voor de berekening van de belastbare grondslag. Dit vraagt de commissie monetaire en economische zaken van het Europees Parlement die vandaag een verslag van Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) goedkeurde over de Europese gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor vennootschapsbelasting ('common consolidated corporate tax base' of CCCTB).
Marianne Thyssen wijst op de voordelen van de CCCTB in het kader van het concurrentievermogen en de strategie voor groei en banen: "Het geharmoniseerde systeem sloopt tal van administratieve barrières op de interne markt. Dit maakt het gemakkelijker om in verschillende landen een vestiging te hebben en te houden. Bovendien laat het systeem bedrijven toe winsten en verliezen tussen hun verschillende EU-vestigingen onderling te consolideren ("compenseren"). Het zorgt er ook voor dat economische en maatschappelijke gronden zwaarder doorwegen dan zuiver fiscale argumenten bij het kiezen van vestigingsplaatsen. Deze harmonisatie versterkt het Europese concurrentievermogen en is dus goed voor onze economie, onze welvaart en onze arbeidsmarkt."
De Europese Commissie stelde voor het systeem facultatief te houden, wegens de weerstand van sommige lidstaten, maar rapporteur Thyssen is het daar niet mee eens. Marianne Thyssen is ambitieuzer en stelt een wegenkaart (stappenplan) voor om de CCCTB na een korte overgangsperiode verplicht te maken. Na 2 jaar zou het CCCTB-regime verplicht worden voor de Europese vennootschappen en de Europese Coöperatieve Verenigingen, die uit hun aard grensoverschrijdend zijn. Na vijf jaar zou het systeem ook verplicht worden voor alle vennootschappen, behalve de KMO's. Van bij de start staat het evenwel optioneel voor alle vennootschappen open.
"CCCTB zal het ondernemen in Europa een stevige duw in de rug geven," concludeert Marianne Thyssen, "In tijden van economische crisis, mogen we deze kans niet laten liggen."
De voordelen van de CCCTB op een rijtje:
1) Grensoverschrijdend ondernemen wordt eenvoudiger. Het belastbaar inkomen van een vennootschap met dochters/vestigingen in meerdere lidstaten wordt berekend via één gemeenschappelijk Europees systeem i.p.v. 27. Bovendien moeten bedrijven slechts één belastingaangifte indienen voor al hun activiteiten binnen de EU en wordt alles afgehandeld met één (nationale) belastingautoriteit. De dure en moeilijke problematiek van 'transfer pricing' (verrekenprijzen bij transacties in een groep) wordt aangepakt.
2) Dubbele belasting wordt vermeden. Belasting ontwijken en fiscale constructies daartoe wordt moeilijker. Omdat bedrijven binnen de EU alle winst en verlies zullen kunnen consolideren, wordt overbelasting vermeden en wordt de interne markt verder voltooid. Consolidatie op EU-niveau zou volgens berekeningen van de Commissie jaarlijks 1,3 miljard euro opbrengen voor de vennootschappen in de EU. De administratieve kost van het naleven van belastingsplichten zou gemiddeld met 7% kunnen dalen (0,7 miljard euro per jaar in de hele EU). Het openen van dochterondernemingen in andere lidstaten wordt gemiddeld 62% goedkoper qua belastinggerelateerde uitgaven. Tegelijk bevat CCCTB anti-ontwijkingsregels om te voorkomen dat groepen hun winsten kunstmatig van de ene lidstaat verschuiven naar de andere.
3) CCCTB opent mogelijkheden voor KMO's. Voor kleine en middelgrote bedrijven is het momenteel vaak te complex en te duur om uit te breiden naar andere lidstaten. Hoewel de CCCTB voor KMO's optioneel blijft, biedt deze richtlijn ook voor hen nieuwe mogelijkheden, dankzij een grote fiscaal-administratieve vereenvoudiging.
4) Europa wordt aantrekkelijker voor investeerders van buiten de EU. Ze stappen voortaan in één enkel fiscaal systeem i.p.v. 27 stelsels met elk hun eigen regels.
5) Onderzoek en Ontwikkeling worden gestimuleerd. De concreet uitgewerkte regels van het CCCTB-voorstel voorzien een gunstige fiscale behandeling van O&O-uitgaven.
6) De vennootschapsbelasting in de EU wordt transparanter. De basis wordt dezelfde. Wat de tarieven betreft, bewaren de lidstaten hun soevereiniteit. Thyssen sluit evenwel niet uit dat later verdere stappen gezet worden en de agressieve belastingconcurrentie wordt gestopt door het afspreken van minimumtarieven in de EU.