Europese garantieregeling voor culturele en creatieve ondernemers
10-05-2012
Op de bijeenkomst van de Raad Cultuur van de Europese Unie vandaag in Brussel heeft Vlaams minister Joke Schauvliege namens België in het debat over Creatief Europa haar steun betuigd aan het voorstel voor een Europese garantiefaciliteit. Die garantieregeling is een soort waarborg bij het Europees Investeringsfonds (EIF) voor leningen die financiële tussenpersonen zoals banken aan culturele en creatieve ondernemers verschaffen.
Het Creatief Europa programma (2014-2020), een voorstel van de Europese Commissie, wil investeringen in de groeiende Culturele en Creatieve Sectoren (CCS) versterken. Dat moet onder meer versplintering van de markt en het gebrek aan artistieke mobiliteit voorkomen, en verhinderen dat we de boot van de digitalisering missen. De Commissie wil daarvoor 1,8 miljard euro vrijmaken. Die steun zou 300.000 kunstenaars en cultuurprofessionelen toelaten om nieuwe publieken in het buitenland aan te boren en om meer dan duizend Europese films te distribueren.
De opvallendste vernieuwing binnen Creatief Europa is het instrument van de garantiefaciliteit. De garantieregeling moet banken en investeerders aanmoedigen om te participeren in culturele en creatieve projecten. Het is niet de bedoeling dat de garantiefaciliteit de subsidies vervangt. Het kan wel aanvullend werken voor projecten die zelfbedruipend kunnen zijn en aantrekkelijke cashflows en een surplus inzake groei, jobs en concurrentiekracht kunnen genereren. Het kan ook de diversiteit aan creatieve projecten ten goede komen.
Complementair aan CultuurInvest
Vlaams minister van Cultuur Schauvliege wees o.m. op de noodzaak om de kennis van de CCS bij de financiële instanties te verhogen. Zij vroeg om zeker de kleine ondernemingen niet te vergeten. Zij hebben het tegenover de middelgrote en grote creatieve ondernemingen moeilijker om investeringen aan te trekken.
De minister plaatste ook de ruime ervaring van Vlaanderen met CultuurInvest in het licht, dat via kapitaalparticipaties en achtergestelde leningen creatieve projecten mogelijk gemaakt. Zij pleitte daarom voor een goede complementariteit tussen de Europese garantieregeling en bestaande nationale/regionale instrumenten als CultuurInvest.
Vlaams minister van Cultuur Schauvliege: "Ik heb voorgesteld die complementariteit volop in te zetten. Het geeft de culturele sector een gevoelige meerwaarde als het programma Creatief Europa kan aansluiten bij het cultuurbeleid van de lidstaten. In tijden van crisis kunnen de creatieve sectoren trouwens alle steun gebruiken en moeten we het werk van creatieve geesten en ondernemers met durf kansen geven."